Voorst (Voorst)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorst
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Voorst (Voorst) (Gelderland (hoofdbetekenis))
Voorst (Voorst)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Voorst Voorst
Coördinaten 52° 10′ NB, 6° 9′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,74 km²
Inwoners (2015) 2750
Overig
Postcode 7383
Foto's
Rijksstraatweg
Rijksstraatweg
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Boerderij de Adelaar, rijksmonument

Voorst (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een dorp in, en de naamgever van de gemeente Voorst waarvan de hoofdplaats Twello is, in de provincie Gelderland. Het gemeentehuis van de gemeente Voorst staat echter niet hier, maar in Twello. Het dorp heeft 2750 inwoners (2015). In het dorp staat de korenmolen De Zwaan.

Geschiedenis[bewerken]

Het dorp heeft een rijke geschiedenis, met vele monumenten. De voormalige Nederlands hervormde kerk (thans de Protestantse Kerk, PKN) uit de 14e eeuw staat op een plaats die reeds wordt genoemd in een oorkonde uit 893 (bekend door een kopie van Caesarius van Milendonk uit 1222) onder de goederen van Prüm in de Eifel. De Prümsche bezittingen werden in 1609 door de Staten van Gelderland aan Graaf Ernst Casimir van Nassau-Dietz verkocht.

Op de grens met Klarenbeek stond een kopermolen. In 1870 telde het dorp 68 inwoners.

Bekende bewoners[bewerken]

Geboren in Voorst
Wonend in Voorst
Overleden in Voorst

Verkeer[bewerken]

Het dorp ligt aan de doorgaande route van Apeldoorn (stad) naar Zutphen, de N345, die in Voorst Rijksstraatweg heet en dwars door het dorp loopt. Vanaf eind 2015 wordt het tracé van de N345 verlegd zodat het een rondweg langs de westelijke kant van het dorp gaat vormen.[1] Het gedeelte in de kom Voorst zal worden vervangen door een beklinkerde dorpsstraat.[2]

Het station Voorst-Empe, bediend door treinen van Arriva, aan de spoorlijn Apeldoorn - Zutphen bevindt zich in het naburige Empe.

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)