Vorstengraf (Hochdorf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vorstengraf (Hochdorf)
Vorstengraf (Hochdorf)
Vorstengraf (Hochdorf)
Situering
Coördinaten 48° 53′ NB, 9° 1′ OL
Foto's
Het gereconstueerde Vorstengraf in Hochdorf
Het gereconstueerde Vorstengraf in Hochdorf
Portaal  Portaalicoon   Archeologie
Hohen Asperg, ca. 1820
Reconstructie van het graf in het museum. In het Keltenmuseum staan de vondsten op de plek zoals in ze de grafheuvel aangetroffen zijn

Het Vorstengraf (Duits: Fürstengrab) van Eberdingen-Hochdorf is een grafheuvel (vorstengraf) in Baden-Württemberg, Duitsland. De heuvel had een diameter van 60 meter, de oorspronkelijke hoogte was zo'n 6 meter. Hiermee is het een van de grootste grafheuvels van zijn soort. De heuvel werd na de opgraving gereconstueerd.

De heuvel werd in 1978 gevonden door een amateurarcheoloog, de heuvel had in de loop der tijd een hoogte van 3 meter gekregen. Door erosie en agrarisch gebruik was de heuvel nauwelijks herkenbaar. Het eerste onderzoek vond plaats in 1978 en 1979 door Jörg Biel.

Rond 500 v.Chr. werd hier een persoon met hoge status uit de Hallstatt-cultuur begraven. Vanaf de heuvel is een uitzicht op Hohenasperg, de vermoedelijke verblijfplaats van de "vorst".

In de nabijheid van de grafheuvel werd een museum gebouwd, waar de vondsten te zien zijn. Tijdens de bouw van het museum werden fundamenten van een keltisch dorp gevonden, deze zijn ook in het museum opgenomen.

Vondsten[bewerken]

Het graf bleek niet te zijn leeggeroofd in het verleden, de grafgiften zijn spectaculair. De overledene was een man van zo'n 40 jaar oud, hij had een lengte van 1,87 meter en lag op een bronzen bank van 275 centimeter lang. De man lag op wol en huiden van das. Er zijn geen haren aangetroffen, men gaat ervan uit dat het lijk in een vat met zout is bewaard. Er werden ook bloemen aangetroffen die in de late zomer en/of vroege herfst bloeien.

Hij was begraven met een vergulde torque op zijn nek, een armband aan zijn rechterarm, een hoed gemaakt van berken-schors, een vergulde dolk (gemaakt van brons en ijzer), rijke kleding, vijf kralen van barnsteen, een scheermes, een nagelknipper, een kam, vishaken, dertien ijzeren pijlpunten, broches gemaakt van brons, een gouden riemplaat en dunne gouden platen (van zijn inmiddels vergane schoenen).

Aan de voet van de bank stond een grote ketel (500 liter) versierd met drie leeuwen rond de rand. Deze ketel was oorspronkelijk tot twee derde gevuld met mede. De voeten van de bank hebben de vorm van 8 bronzen vrouwen. Zij balanceren op wielen van brons en ijzer. Op de bank staan dansende figuren afgebeeld.

De oostzijde van het graf bevatte een ijzeren vergulde houten wagen met vier wielen die een reeks bronzen schalen bevatte - samen met de drinkhoorns die op de muren werden gevonden was dit genoeg om negen mensen te dienen. Op de wagen lagen ook een bijl, een speer en een ijzeren mes.

Het graf was bekleed met rijke stoffen en waarschijnlijk waren de meeste voorwerpen oorspronkelijk verpakt in textiel. Het textiel viel echter uiteen toen het met zuurstof in aanraking kwam.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]