Waha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waha
Deelgemeente in België Vlag van België
Waha (België)
Waha
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luxemburg Luxemburg
Gemeente Marche-en-Famenne
Fusie 1977
Coördinaten 50° 13′ NB, 5° 21′ OL
Overig
Postcode 6900
NIS-code 83034(B)
Oude NIS-code 83053
Detailkaart
Waha (Luxemburg)
Waha
Portaal  Portaalicoon   België

Waha is een dorp in de Belgische provincie Luxemburg en een deelgemeente van Marche-en-Famenne. Waha ligt ten zuiden van het stadscentrum van Marche. In de deelgemeente liggen nog een aantal dorpjes en gehuchten, namelijk Champlon-Famenne, Hollogne, Verdenne en Marloie.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Wijdingssteen St-Stevenskerk

De Sint-Stefanuskerk van Waha (église Saint-Étienne) wordt beschouwd als een van de oudste romaanse kerken in de Belgische Ardennen. De 11e-eeuwse romaanse kerk onderging in de jaren 1956-'57 een uitgebreide restauratie, waarbij tevens archeologisch en bouwkundig onderzoek werd verricht. Er kwam een wijdingssteen tevoorschijn met een contemporain opschrift over de kerkwijding door bisschop Dietwin van Luik, die op 20 juni 1050 plaatsvond. Het kerkschip is eenvoudig en slechts vier traveeën lang. Het rechtgesloten koor is volgens de traditie van de Maasstreek onoverwelfd en lager dan de hoofdbeuk. Bodemonderzoek bracht aan het licht dat de zijbeuken oorspronkelijk eindigden met twee apsidiolen aan weerszijden van het koor. Het westwerk wordt bekroond met een overhoeks geplaatste klokkentoren die wat jonger is dan de kerk. In de kerk bevinden zich onder andere een romaans doopvont, het 13e-eeuwse reliekschrijn van Sint-Stefanus en enkele laatgotische beelden (o.a. een calvariegroep) van de zogenaamde Meester van Waha.[1]

In Waha ligt de herdenkingssteen van de ondertekening van het Eeuwig Edict (1577) van de Zeventien Provinciën met de wapenschilden van Filips II van Spanje en de blazoenen van Luxemburg en Marche, waardoor Marche-en-Famenne de naam "Stad van het Gulden Vlies" kreeg.

In de directe omgeving bevinden zich verder enkele monumentale boerderijen en het Kasteel van Waha uit de 16e-19e eeuw.

Zie de categorie Waha van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.