Waringin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waringin
Als huiskamerplant
Als huiskamerplant
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'Nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Rosales
Familie:Moraceae (Moerbeifamilie)
Geslacht:Ficus (Vijg)
Soort
Ficus benjamina
L.
In de botanische tuin van Peradenia, een voorstad van Kandy op Sri Lanka
In de botanische tuin van Peradenia, een voorstad van Kandy op Sri Lanka
Afbeeldingen Waringin op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Waringin op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De waringin of treurvijg (Ficus benjamina) is een plant uit de moerbeifamilie (Moraceae), die van nature voorkomt in Zuid- en Zuidoost-Azië en Australië. De plant heeft overhangende twijgen en glanzende, 6-13 cm lange, ovale, toegespitste bladeren en kan in het wild uitgroeien tot een 30 m hoge boom. In tropische omstandigheden wordt de waringin vanwege zijn statige uitstraling aangeplant in parken en langs wegen. In gematigde klimaten is het een populaire kamerplant. De plant wordt gekweekt vanwege zijn functie als parkboom en kamerplant. De plant kan zijn leven beginnen als epifyt, maar met zijn luchtwortels bereikt de waringin dan de grond, waar deze wortelt en dan verder groeit als een gewone terrestrische boom. De waringin is de officiële boom van Bangkok, de hoofdstad van Thailand. Deze ficus dankt zijn soortnaam 'benjamina' aan Benjamin Heyne (1770-1819), botanicus uit Moravië.

Gebruik als kamerplant[bewerken]

De plant kan ook binnenshuis groot worden. De soort gedijt het beste onder zonnige omstandigheden, maar kan in de schaduw groeien en verdraagt droge lucht. De plant heeft een gemiddelde hoeveelheid water nodig in de zomer en slechts genoeg water in de winter om uitdroging te voorkomen.

De plant is niet bestand tegen koude en tocht. De koude en warme luchtstromen verzwakken de jonge blaadjes en veroorzaken veel bladval, waardoor de plant er al snel slecht uitziet. Ook zijn de bladeren gevoelig voor veranderingen in lichtinval, bijvoorbeeld na verplaatsing. De bladeren vallen en worden vervangen door nieuwe bladeren die zijn aangepast aan de nieuwe lichtintensiteit.

Er zijn verschillende cultivars beschikbaar (bijvoorbeeld 'Starlight', 'Danielle', 'Naomi', 'Exotica', en 'Golden King'). De cultivars hebben verschillende kleurpatronen van de bladeren, van licht- tot donkergroen en verschillende vormen van wit met groen blad ("variegata"-vormen).

Deze plant wordt samen met de banyan het meeste gebruikt als bonsai voor binnencultuur. Dit is vanwege hun tolerantie voor het binnenhuisklimaat.