Waterkanon (politie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een waterkanon is een geweldsmiddel dat veelal door de politie gebruikt wordt om tijdens een betoging betogers uit elkaar te drijven.

Werking[bewerken]

Het waterkanon werkt zoals een hogedrukreiniger, maar dan veel groter. Het water wordt onder hoge druk naar buiten gespoten, en heeft de bedoeling mensen uit elkaar te drijven.

Nederland[bewerken]

Algemeen[bewerken]

Waterwerper Volvo Terberg TT 2223-220 van de Nederlandse Politie

Waterwerper is de term die in Nederland wordt gebruikt voor voertuigen van de mobiele eenheid die zijn uitgerust met waterkanonnen. De voertuigen zijn ondergebracht bij de politiekorpsen Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond (elk twee), maar zijn eigendom van de Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding, die onderdeel is van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Volvo Terberg TT 2223-220[bewerken]

De nu in gebruik zijnde waterwerpers zijn van het type TT 2223-220, gebouwd door Terberg Techniek op basis van een Volvo.[1] Deze heeft twee waterkanonnen op het dak en een watertank met een inhoud van 8000 liter. Het voertuig zelf heeft een carrosserie van kunststof. Daarnaast zijn er rondom watersproeiers aanwezig tegen verf en aan beide zijkanten zijn tevens nooddouches voor ME'ers aanwezig. De bemanning bestaat uit vier personen, te weten een commandant, een chauffeur en twee kanonniers.[2]

België[bewerken]

In België gebruikt de politie zelf de term sproeiwagen (Frans: arroseuse), al komt de term waterkanon veel vaker voor. Deze voertuigen worden beheerd door de federale politie en komen in actie bij het voorkomen of bestrijden van verstoring van de openbare orde. Sinds 1951 gebruikt de federale politie (toen: rijkswacht) een sproeiwagen: een tank, gemonteerd op een Ford F5-vrachtwagen. In de jaren 1960 werd deze eerste generatie vervangen door Magirus-sproeiwagens. De voertuigen werden vanaf 1989 vervangen door 18 sproeiwagens (type MSB18) van de firma MOL.

Sinds december 2006 vernieuwt de federale politie haar sproeiwagens met een nieuw model van de Duitse firma Ziegler. De oudere sproeiwagens worden gradueel uit de roulatie gehaald. In 2008 en 2009 werden er in totaal 6 (oude) sproeiwagens geschonken aan de Bulgaarse politie, in het kader van een Europees akkoord over politiesamenwerking.