Wederkomst des Herenkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wederkomst des Herenkerk
Rooms-katholieke parochiekerk Kanaleneiland te Utrecht
Plaats Utrecht
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Wederkomst van Jezus
Coördinaten 52° 4′ NB, 5° 6′ OL
Gebouwd in 1963-1965
Architectuur
Architect(en) Hans Koldewey
Bouwmateriaal Beton
Detailkaart
Wederkomst des Herenkerk (Utrecht)
Wederkomst des Herenkerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Wederkomst des Herenkerk is een rooms-katholiek kerkgebouw aan de Marco Pololaan in de wijk Kanaleneiland in de Nederlandse stad Utrecht. De kerk is gewijd aan de Wederkomst des Heren. De kerk is in gebruik bij de Martinusparochie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de bouw van de wijk Kanaleneiland in de jaren zestig, werden er drie katholieke kerken ingepland om het aantal katholieken in de nieuwe wijk voldoende te kunnen bedienen. Dit zou dan neerkomen op twee à drieduizend parochianen per kerk, wat een heel gangbare omvang was voor een parochie. De parochie van de Wederkomst des Heren werd opgericht in 1963. De bouw was voltooid in 1965 waarna de inwijding werd gedaan door kardinaal Alfrink, de toenmalige bisschop van Utrecht. Na de Christus Koningkerk in 1961 en de Sint-Isidoruskerk in 1964 was de Wederkomst des Herenkerk in 1965 de laatste van de drie nieuw te bouwen katholieke kerken.

Door maatschappelijke veranderingen zoals ontkerkelijking en de verkleuring van de wijk werden drie kerkgebouwen te veel. Begin jaren tachtig begon een samenwerkingsverband dat leidde tot de sluiting van de Isidoruskerk in 1985 en de sluiting en de sloop van de Christus Koningkerk in 1988. Een gedeelte van het glas-in-betonraam uit de Christus Koning werd geplaatst in de Wederkomst. De drie parochies gingen verder onder de noemer Katholieke Kerkgemeenschap Kanaleneiland en maakten gebruik van de Wederkomst des Herenkerk.

In 2010 fuseerde de kerk met vier andere Utrechtse kerken tot de Martinusparochie.