Naar inhoud springen

Nieuwe Kerk (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerk in de Bollenhofsestraat 138a
Plaats Utrecht
Denominatie Nederlands Hervormd
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 8′ OL
Gebouwd in 1910
Monumentale status Gemeentelijk monument
Architectuur
Architect(en) Ch.P. Meyjes sr.
Stijlperiode Neoromaans
Interieur
Orgel Fa. J de Korff & zn. (1913),
restauraties van het orgel Fa. Flentrop[1]
Detailkaart
Nieuwe Kerk (Utrecht)
Nieuwe Kerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Nieuwe Kerk is een kerk in de Nederlandse stad Utrecht. Het was de eerste kerk in Utrecht die specifiek als Hervormde kerk werd gebouwd, vandaar de naam "Nieuwe" kerk. De andere kerkgebouwen die de Hervormde Kerk tot dan toe in Utrecht in gebruik had waren voormalige katholieke kerken. De Nieuwe Kerk werd gebouwd in 1910 en ontworpen door architect Christiaan Posthumus Meyjes sr.

De eerste predikant van de kerk was van 1910 tot 1916 ds. J.R. Slotemaker de Bruïne, die ook hoogleraar Theologie was aan de Universiteit Utrecht. Slotemaker de Bruïne zou later bekendheid krijgen als lid van de Tweede- en Eerste Kamer voor de CHU en als minister in de kabinetten De Geer I en Colijn II.

De kerk staat in de Bollenhofsestraat 138A in de buurt Wittevrouwen. Naast de Nieuwe Kerk staat aan de ene kant het huis van de koster en aan de andere kant een poort waarachter een wijkgebouw zat (met de naam De Klopper). Daar werden in de jaren 50 en 60 activiteiten voor de jeugd georganiseerd.[2] Op zondag was er op de 1e verdieping zondagsschool vanuit de kerk ernaast.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De Nieuwe Kerk vierde op 26 december 2010 zijn honderdjarig bestaan.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]