Sint-Augustinuskerk (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Augustinuskerk
Front van de Sint-Augustinuskerk
Front van de Sint-Augustinuskerk
Plaats Utrecht
Denominatie Rooms-Katholiek
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 7′ OL
Gebouwd in 1839-1840
Gewijd aan Augustinus van Hippo
Monumentnummer  36499
Architectuur
Architect(en) Karel George Zocher (1797-1863)
Stijlperiode Neoclassicisme
Detailkaart
Sint-Augustinuskerk (Utrecht) (Binnenstad (Utrecht))
Sint-Augustinuskerk (Utrecht)
Afbeeldingen
Interieur van de Sint-Augustinuskerk
Interieur van de Sint-Augustinuskerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Augustinuskerk is een katholieke kerk in de Nederlandse stad Utrecht, aan het noordelijk gedeelte van de Oudegracht (nr. 69), gewijd aan Augustinus van Hippo.

Gebouw[bewerken]

De Sint-Augustinuskerk is een Waterstaatskerk in neoclassicistische stijl, ontworpen door Karel Georg Zocher (1796-1863) en gebouwd in 1839-1840 als eerste grote katholieke kerk in Utrecht sinds het herstel van de godsdienstvrijheid. Zij was de opvolger van een Augustijnse schuilkerk die in 1636 in de Jeruzalemstraat was gesticht. Tegenwoordig is de kerk in gebruik bij de Sint-Salvatorparochie Utrecht.

De Sint-Augustinuskerk valt op door het tempelfront met de enorme dorische zuilen aan de grachtzijde, bekroond door een fronton en een luchtig torentje (40 m hoog). Erachter bevindt zich de zaalkerk die door een gestuct houten tongewelf overspannen wordt. Het hoofdaltaar werd in 1857 vervaardigd door Prosper Venneman uit Gent. Het orgel stamt uit 1844 en is gebouwd door de Utrechtse orgelbouwer H.D. Lindsen. In het torentje hangen vier luidklokken.

Pater Sebastianus van Nuenen o.e.s.a, stichter van de Zusters Augustinessen van Sint-Monica, was als pastoor verbonden aan deze kerk.[1]