Naar inhoud springen

Geertekerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geertekerk
Geertekerk aan de Geertekerkhof 23 in 1923 met op de voorgrond een waterpomp
Plaats Utrecht, Nederland
Gewijd aan Gertrudis van Nijvel (tot 1580)
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 7′ OL
Gebouwd in 1248-1400
Restauratie(s) 1954-1956
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  36108
Architectuur
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Gotiek
Interieur
Preekstoel Uit de voormalige Remonstrantse kerk te Zevenhuizen.
Detailkaart
Geertekerk (Binnenstad)
Geertekerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Geertekerk is een kerk in de Nederlandse stad Utrecht. In de middeleeuwen was het een van de vier parochiekerken in die stad, en wel de kleinste en de jongste, gewijd aan de heilige Gertrudis van Nijvel. Het eerste gebouw verrees op een terrein buiten de omwalling, maar tussen 1248 en 1259 werd de kerk overgebracht binnen de stadsmuren. Sindsdien hebben nog vele verbouwingen plaatsgevonden: het koor en dwarsschip dateren uit de veertiende eeuw, de schipzijbeuken van rond 1400. Waarschijnlijk is de uit de dertiende eeuw daterende toren het oudst bewaarde gedeelte.

Na de Hervorming was de Geertekerk achtereenvolgens in gebruik als Hervormde kerk, stal, kazerne, magazijn en van 1814 tot 1930 weer als Hervormde kerk. Als gevolg van een overstroming van de Rijn werden in 1855 honderden inwoners van Veenendaal tijdelijk in de kerk ondergebracht. Eind jaren 1940 bevond de Geertekerk zich in ruïneuze toestand: het dak was geheel verdwenen en bomen groeiden in de kerkruimte. Nadat zij door de Remonstrantse Broederschap was aangekocht, werd het gebouw van 1954 tot 1956 geheel gerestaureerd. Het resultaat was een uiterst sobere kerk met een bijna dorps karakter.

De Geertekerk heeft sinds de restauratie een bijzonder goede akoestiek. Voor veel orkesten en ensembles is deze kerk een geliefde plek om op te treden.

In 2015 zijn er aanpassingen aan het interieur gedaan, zoals grote glazen wanden. Sinds 2017 wordt de Geertekerk ook gebruikt voor congressen, vergaderingen en andere evenementen. Heirloom - Venues of Utrecht[1] is de huidige exploitant van de Geertekerk.

Klokken[bewerken | brontekst bewerken]

In de toren hangen bijzondere klokken, de 'Ghertrut' van klokkengieter Steven Butendiic uit 1477 (1150 kilo) en de 'Jesus Maria Johannes' van Geert van Wou uit 1506 (650 kilo). In 2023 werd door het Utrechts Klokkenluiders Gilde in de vieringtoren een bijzondere luidklok toegevoegd. Hij is gegoten door de Utrechtse klokkenmaker Jan Tolhuys en heet 'Jezus Maria Johannes Anna' (70 kg). De klok dateert uit 1537 en kwam uit een voormalig klooster te Schaarsbergen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]


Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Geertekerk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.