Wereldkampioenschap voetbal 2006 (kwalificatie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kwalificatie Wereldkampioenschap voetbal 2006
Wereldkampioenschap voetbal 2006
Toernooi-informatie
Datum 6 september 200y3 – 16 november 2005
Teams 197 (van 6 confederaties)
Toernooistatistieken
Wedstrijden 847
Doelpunten 2464  (2,91 per wedstrijd)
Topscorer(s) Vlag van Mexico Jared Borgetti (14 doelpunten)
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Aan het Wereldkampioenschap voetbal 2006 kunnen 32 nationale ploegen deelnemen. Om mee te kunnen doen moesten alle landen zich in hun eigen continent kwalificeren. De uitzondering hierop was Duitsland dat als gastland automatisch gekwalificeerd was.

Voor Europa waren veertien tickets beschikbaar, vorig WK vijftien. In vergelijking met het vorig WK plaatsten Duitsland, Portugal, Spanje, Engeland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Polen en Zweden zich opnieuw voor de eindronde. Denemarken, Ierland en Belgie werden respectievelijk uitgeschakeld door de Oekraïne, Zwitserland en Servië/ Montenegro, Turkije door zowel de Oekraïne als Zwitserland. De plaatsen van Slovenië en Rusland werden ingenomen door Nederland en Tsjechië.

Voor Zuid-Amerika waren vier tickets beschikbaar, vorig WK vijftien. Brazilië, Argentinië, Paraguay en Ecuador plaatsen zich opnieuw. In de internationale play-off werd Uruguay uitgeschakeld door Australië, de enige deelnemer van Oceanië, het werelddeel dat vorig WKgeen deelnemers had.

Voor Noord-Amerika waren vier tickets beschikbaar, vorig WK drie. Mexico, de Verenigde Staten en Costa Rica plaatsten zich opnieuw, Trinidad en Tobago was de vierde deelnemer.

Voor Afrika waren vijf tickets beschikbaar, evenveel als vorig WK. Tunesië plaatste zich opnieuw, Nigeria, Kameroen, Senegal en Zuid-Afrika werden respectievelijk uitgeschakeld door Angola, Ivoorkust, Togo en Ghana.

Voor Azië waren vier tickets beschikbaar, Zuid-Korea, Japan en Saoedi-Arabië plaatsten zich opnieuw, de plaats van China werd ingenomen door Iran.

Plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Vóór aanvang van het eindtoernooi werden er per continent kwalificatierondes georganiseerd, volgens een formule die door de continentale voetbalconfederaties was bepaald. Per continent was het volgende aantal plaatsen toegewezen:

Halve plaatsen betekenen dat er een beslissingswedstrijd komt tussen landen van twee verschillende continenten. De nummer 5 van Zuid-Amerika speelt tegen de nummer 1 van Oceanië voor 1 plaats op de eindronde. Analoog speelt de nummer 4 van Noord-Amerika tegen de nummer 5 van Azië.

Voor het eerst was de uittredende kampioen, in dit geval Brazilië, niet automatisch voor de Wereldbeker geplaatst. Gastland Duitsland behield wel de automatische kwalificatieplaats. In 1934 nam uittredend kampioen Uruguay niet deel en moest gastland Italië een kwalificatie spelen, maar van 1938 tot en met 2002 waren zowel de uittredend kampioen als gastland automatisch gekwalificeerd voor deelname.

Oorspronkelijk was men bij de verdeling van de plaatsen van plan om Ocenanië één vaste plaats te geven in plaats van de halve plaats. Dit idee werd echter te voordelig voor Australië beschouwd, aangezien het land veruit de sterkte natie uit zijn regio was, en zo bijna zeker kon zijn van deelname. In juni 2003 kwam men dan terug op de beslissing door de plaats tussen Oceanië en Zuid-Amerika te verdelen.

De trekking voor vijf van de zes kwalificatietoernooien vond plaats op 5 december 2003 in Frankfurt. Voor Zuid-Amerika moest geen trekking gehouden worden, aangezien alle landen daar in één enkele reeks strijden voor kwalificatie. De eerste kwalificatiewedstrijden werden op 6 september 2003 gespeeld.

Voor Europa waren veertien tickets beschikbaar, vorig WK vijftien. In vergelijking met het vorige WK plaatsten Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Engeland, Zweden, Kroatië en Polen zich opnieuw. Ierland, België en Denemarken werden uitgeschakeld door respectievelijk Zwitserland, Servië en Montenegro en de Oekraïne, Turkije werd door zowel de Oekraïne als door Zwitserland uitgeschakeld. Nederland en Tsjechië namen de plaatsen in van Rusland en Slovenië.

Voor Zuid Amerika plaatsten Brazilië, Argentinië, Paraguay en Ecuador zich opnieuw, Uruguay werd uitgeschakeld in een play off wedstrijd tegen de vertegenwoordiger van Oceanië, Australië.

Voor Noord Amerika plaatsten Mexico, de Verenigde Staten en Costa Rica zich opnieuw, ze kregen gezelschap van Trinidad en Tobago.

Tunesië was het enige Afrikaanse land, dat zich wederom plaatste voor het WK, Kameroen, Nigeria, Senegal en Zuid Afrika werden uitgeschakeld door respectievelijk Ivoorkust, Angola, Togo en Ghana.

Voor Azië waren Zuid Korea, Japan en Saoedi Arabië opnieuw present, Iran nam de plaats in van China.

Continentale zones[bewerken | brontekst bewerken]

Zie het artikel Wereldkampioenschap voetbal 2006 (kwalificatie UEFA) voor een uitgebreide beschrijving van de kwalificaties
Zie het artikel Wereldkampioenschap voetbal 2006 (kwalificatie CONMEBOL) voor een uitgebreide beschrijving van de kwalificaties
Zie het artikel Wereldkampioenschap voetbal 2006 (kwalificatie CONCACAF) voor een uitgebreide beschrijving van de kwalificaties
Zie het artikel Wereldkampioenschap voetbal 2006 (kwalificatie CAF) voor een uitgebreide beschrijving van de kwalificaties
Zie het artikel Wereldkampioenschap voetbal 2006 (kwalificatie AFC) voor een uitgebreide beschrijving van de kwalificaties
Zie het artikel Wereldkampioenschap voetbal 2006 (kwalificatie OFC) voor een uitgebreide beschrijving van de kwalificaties

Gekwalificeerde landen[bewerken | brontekst bewerken]

 Gekwalificeerd voor het Wereldkampioenschap
 Niet gekwalificeerd voor het Wereldkampioenschap
 Niet ingeschreven voor de kwalificaties
 Geen FIFA-lid
Land Aantal deelnames Huidig aantal
deelnames op rij
Vorige deelname
Vlag van Angola Angola 1ste 1 -
Vlag van Argentinië Argentinië 14de 9 2002
Vlag van Australië Australië 2de 1 1974
Vlag van Brazilië Brazilië 18de 18 2002
Vlag van Costa Rica Costa Rica 3de 2 2002
Vlag van Duitsland Duitsland (g) 16de(1) 14(1) 2002
Vlag van Ecuador Ecuador 2de 2 2002
Vlag van Engeland Engeland 12de 3 2002
Vlag van Frankrijk Frankrijk 12de 3 2002
Vlag van Ghana Ghana 1ste 1 -
Vlag van Iran Iran 3de 1 1998
Vlag van Italië Italië 16de 12 2002
Vlag van Ivoorkust Ivoorkust 1ste 1 -
Vlag van Japan Japan 3de 3 2002
Vlag van Kroatië Kroatië 3de(2) 3 2002
Vlag van Mexico Mexico 13de 4 2002
Vlag van Nederland Nederland 8ste 1 1998
Vlag van Oekraïne Oekraïne 1ste(3) 1 -(3)
Vlag van Paraguay Paraguay 7de 3 2002
Vlag van Polen Polen 7de 2 2002
Vlag van Portugal Portugal 4de 2 2002
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië 4de 4 2002
Vlag van Servië en Montenegro Servië en Montenegro 2de(4) 1 1998
Vlag van Spanje Spanje 12de 8 2002
Vlag van Togo Togo 1ste 1 -
Vlag van Trinidad en Tobago Trinidad en Tobago 1ste 1 -
Vlag van Tsjechië Tsjechië 1ste(5) 1 -(5)
Vlag van Tunesië Tunesië 4de 3 2002
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten 8ste 5 2002
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea 7de 6 2002
Vlag van Zweden Zweden 11de 2 2002
Vlag van Zwitserland Zwitserland 8ste 1 1994

(g) - automatisch gekwalificeerd als gastland

1 Inclusief 10 deelnames van DFB voor West-Duitsland tussen 1954 en 1990.
2 Exclusief deelnames van Joegoslavië voor de splitsing van het land.
3 Exclusief deelnames van de Sovjet-Unie voor de opsplitsing.
4 Exclusief deelnames van Joegoslavië voor de splitsing van het land. Wanneer deze erbij geteld worden, is dit de 10e deelname. Dit is eveneens de eerste deelname sinds de naam van het land veranderd is van Federale Republiek Joegoslavië naar Servië en Montenegro.
5 Exclusief deelnames van Tsjecho-Slowakije. Wanneer deze erbij geteld worden, is dit de 9de deelname en was hun vorige deelname in 1990.

Continentale kwalificatietoernooien[bewerken | brontekst bewerken]

Europa (UEFA)[bewerken | brontekst bewerken]

Namens de Europese voetbalbond UEFA deden 51 landen mee aan de kwalificatieronden voor 13 kwalificatieplaatsen. Deze werden verdeeld in drie groepen van 7 landen en vijf groepen van 6 landen. De 14de plaats ging rechtstreeks naar gastland Duitsland. In elke groep speelde elk land tweemaal tegen elk ander land uit de groep, één keer uit en één keer thuis. De acht groepswinnaars zijn gekwalificeerd voor het WK, samen met de twee beste nummers twee. De zes overige nummers twee spelen play-offs op uit- en thuisbasis. De drie winnaars van deze duels plaatsen zich ook.

De Europese voorrondes duurden tot en met 12 oktober 2005. Nederland zat in groep 1 met Tsjechië, Roemenië, Finland, Macedonië, Armenië en Andorra. Nederland verzekerde zich op 8 oktober 2005 van een plaats in het eigenlijke WK door de uitwedstrijd tegen Tsjechië met 2-0 te winnen. België zat in groep 7 met Spanje, Litouwen, Servië en Montenegro, Bosnië en Herzegovina en San Marino. België verloor op 8 oktober 2005 de thuiswedstrijd tegen Spanje met 0-2, waarmee de kans voor België om zich te kwalificeren verkeken was.

De 14 gekwalificeerde landen zijn:

Afrika (CAF)[bewerken | brontekst bewerken]

Namens de Afrikaanse bond CAF deden 51 landen mee aan de kwalificatieronde voor 5 beschikbare plaatsen. Dit voorrondetoernooi bestond uit twee delen. Eerst spelen 42 landen in 21 paren tegen elkaar (uit en thuis), de 21 winnaars gaan door naar de tweede ronde. In deze tweede ronde worden die winnaars aangevuld met de 9 resterende landen, die automatisch voor die ronde geplaatst waren. Tot die automatisch geplaatste landen horen de vijf Afrikaanse deelnemers aan het WK 2002 plus de vier hoogst gerangschikte Afrikaanse teams van de FIFA-wereldranglijst. Deze 30 landen speelden in de tweede ronde in vijf groepen van zes landen. De vijf groepswinnaars kwalificeerden zich voor het WK.

Gekwalificeerde landen:

  • Vlag van Togo Togo (winnaar kwalificatiepoule 1)
  • Vlag van Ghana Ghana (winnaar kwalificatiepoule 2)
  • Vlag van Ivoorkust Ivoorkust (winnaar kwalificatiepoule 3)
  • Vlag van Angola Angola (winnaar kwalificatiepoule 4)
  • Vlag van Tunesië Tunesië (winnaar kwalificatiepoule 5)

Azië (AFC)[bewerken | brontekst bewerken]

Namens de Aziatische bond AFC deden 39 landen mee aan de kwalificatieronden voor 4,5 plaatsen. Ditmaal bestond het kwalificatiedeel uit drie ronden. In de eerste ronde streden 14 landen (het 26ste tot met het 39ste AFC-land op de FIFA-wereldranglijst) in een uit- en thuisduels. De 7 winnaars gingen door naar de tweede ronde. Guam en Nepal trokken zich voor de wedstrijden terug, waardoor de beste verliezer Laos ook door mocht (Laos speelde één keer gelijk, terwijl de andere verliezers beide wedstrijden verloren). In de tweede ronde streden 32 landen, de 25 hoogste uit de ranglijst plus de zeven uit de eerste ronde, in acht groepen van vier op uit- en thuisbasis. De acht groepswinnaars gingen door naar de derde ronde. Die ronde bestond uit twee groepen van vier landen. Elke ploeg speelde tegen de andere landen uit zijn groep uit en thuis. De nummers 1 en 2 uit elke groep kwalificeerden zich voor het WK. De beide nummers 3 speelden een play-off in een uit- en thuismatch. De winnaar hiervan speelde tegen de nummer 4 uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied voor nog een kwalificatieplaats.

Gekwalificeerde landen:

De vijfde plaats werd beslist in een duel tegen Trinidad en Tobago uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied, maar deze ging niet naar Azië:

Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied (CONCACAF)[bewerken | brontekst bewerken]

Namens de bond CONCACAF deden 34 landen mee aan de kwalificatieronden voor 3,5 plaatsen. Het kwalificatietoernooi werd gespeeld in drie ronden. In de eerste ronde deden alle landen mee, ze werden verdeeld over 10 groepen van drie landen en 2 groepen van twee landen. In de groepen met twee landen speelde men een uit- en thuismatch en ging de winnaar door naar de volgende ronde. In de groepen met drie landen speelden eerst twee landen (bepaald door het lot) uit en thuis tegen elkaar, de winnaar daarvan speelde tegen het derde land. De winnaar van die wedstrijden ging door naar de tweede ronde. In die tweede ronde werden de twaalf landen verdeeld in drie groepen van vier landen die uit en thuis tegen elkaar speelden. De nummers 1 en 2 uit elke groep gingen door naar de derde ronde. In de laatste ronde speelden de zes overgebleven landen in één groep een uit- en thuisduel tegen elk ander land uit de groep. De nummers 1, 2 en 3 kwalificeerden zich voor de Wereldbeker, de nummer vier speelde nog tegen het vijfde land uit Azië.

Aruba werd in de eerste ronde uitgeschakeld door Suriname, dat op zijn beurt weer werd uitgeschakeld omdat het niet wist te winnen van Guatemala. De Nederlandse Antillen waren te sterk voor Antigua en Barbuda maar konden niet op tegen Honduras, ook in de eerste ronde.

De gekwalificeerde landen zijn:

Oceanië (OFC)[bewerken | brontekst bewerken]

Namens de bond OFC deden 12 landen mee aan de kwalificatieronden voor een halve plaats. De kwalificaties bestonden uit drie ronden. Australië en Nieuw-Zeeland mochten de eerste ronde overslaan. De andere tien landen speelden in twee groepen van vijf landen, waarin elk land slechts één maal tegen elk ander speelde. De nummers 1 en 2 van beide groepen gingen verder naar de tweede ronde. In die ronden speelden zo zes landen tegen elkaar, in een enkele groep, waarbij elk land slechts één maal tegen elk ander speelt. De nummers 1 en 2 uit deze ronde gingen door naar ronde drie, waarin deze twee landen een play-off tegen elkaar spelen in een uit- en thuismatch. De winnaar hiervan was echter nog niet gekwalificeerd, maar moest tegen het vijfde team uit Zuid-Amerika de kwalificatie afdwingen.

Gekwalificeerd:

Zuid-Amerika (CONMEBOL)[bewerken | brontekst bewerken]

Namens de Zuid-Amerikaanse bond CONMEBOL deden tien landen mee aan de kwalificatieronden voor vier plaatsen. In dit kwalificatietoernooi traden die tien landen in één groep aan, in een gewone competitie waar elk land uit en thuis speelt tegen elk ander. Elk land speelde dus 18 wedstrijden. De vier hoogst geklasseerde landen kwalificeerden zich voor de WK-eindronde. Het nummer vijf moest in een play-off tegen de winnaar uit Oceanië spelen om zich alsnog te kwalificeren.

Gekwalificeerde landen:

Voor de vijfde plaats moest tegen Australië uit Oceanië gespeeld worden, deze extra plaats werd echter niet door Zuid-Amerika gehaald:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]