Wereldkampioenschap voetbal 2026

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
WK voetbal 2026
Toernooi-informatie
Datum Zomer 2026
Teams 48 (van 5 of 6 confederaties)
Toernooistatistieken
Wedstrijden 80
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

De 23ste editie van het FIFA wereldkampioenschap voetbal zal in 2026 gehouden worden. Het gastland moet nog gekozen worden, wel zijn al enkele kandidaturen bekend. Dit is de eerste editie waarbij 48 landen actief zullen zijn op het eindtoernooi.[1] Die landen worden verdeeld over zestien groepen van drie, waarvan de beste twee doorgaan naar de knock-outfase.

Procedure[bewerken]

Enkel landen die niet in Azië liggen kunnen zich kandidaat stellen, aangezien de vorige editie van de wereldbeker daar gehouden werd. Er mogen ook kandidaturen komen van twee landen die samen willen organiseren.

Kandidaten[bewerken]

Noord-Amerika

Vlag van Canada Canada / Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten / Vlag van Mexico Mexico

Dit is de eerste kandidatuur met 3 landen voor een wereld kampioenschap voetbal. Op 10 april 2017 is bekend gemaakt dat Canada, de Verenigde Staten en Mexico het WK 2026 willen organiseren. De Mexicanen zijn echter niet blij dat Mexico en Canada minder wedstrijden krijgen dan de Verenigde Staten. Dit komt volgens de voorzitter van de Amerikaanse voetbalbond Sunil Gulati door de Amerikaanse president Trump.[2] Mexico had zich ook al kandidaat gesteld om het WK 2022 te mogen organiseren maar heeft zich teruggetrokken door de huidige economische situatie. De Verenigde Staten stelde zich ook al kandidaat voor het WK 2022, maar kreeg de organisatie niet in de handen. De Amerikanen stonden 2e bij de stemronde; Qatar kreeg de organisatie. Omdat het WK 2018 in Rusland en het WK 2022 dus in Qatar worden gehouden, zijn Europese en Aziatische bonden vrijwel kansloos, waardoor de kans dat Canada, de Verenigde Staten en Mexico dit toernooi mogen organiseren, erg groot is.

Zuid-Amerika

In maart 2010 bevestigde de Colombiaanse voorzitter Alvaro Uribe Velez plannen voor een Colombiaanse kandidatuur.[3] Colombia kreeg eerder al de organisatie van het WK van 1986 toegewezen, maar gaf toen in 1982 aan de organisatie niet aan te kunnen.

Europa

Op 13 december 2014 kondigde de burgemeester van Astana, Adilbek Zhaksybekov, een mogelijk bod op de organisatie van het WK 2026 aan. Hoofd van de nationale voetbalbond van Kazachstan, Yerlan Kozhagapanov, bevestigde de plannen van de regering. Het land wilde ook de Olympische Winterspelen in 2022 organiseren.[4]