Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/Online bijeenkomsten 2021

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom   Overleg   Meedoen   Online bijeenkomsten   Nog te doen   Resultaten
WikiVrijdagen 2021.jpg

Omdat fysiek bij elkaar komen in Amsterdam voorlopig nog niet mogelijk is, organiseren Atria, IHLIA en Wikimedia Nederland ook in 2021 gezamenlijke online WikiVrijdagen. Ons doel: deelnemers in staat stellen om zelf meer vrouw gerelateerde en/of lhbti-onderwerpen te beschrijven op Wikipedia en de andere Wikimedia-projecten.

Online WikiVrijdagen 2021[bewerken | brontekst bewerken]

Programma

De data voor de WikiVrijdagen tot en met april zijn gepland en hebben telkens een centraal thema. Dat kan een inhoudelijk thema zijn, maar het kan ook zo zijn dat we gezamenlijk kijken naar een Wikimedia project of specifieke tools zoals de vertaaltool op Wikipedia. Hieronder zie je de geplande WikiVrijdagen, de thema's en de inschrijflink. Voor de WikiVrijdagen waar bij thema 'nog vaststellen' staat, stellen we in overleg met de deelnemers het thema nog vast.

Het programma van de WikiVrijdagen verloopt als volgt:

 1. Gezamenlijke opening, samen kijken naar artikelen of activiteiten binnen het thema
 2. Opsplitsing van groep:
  • Kanaal 1: Uitleg: introductie voor beginnende bewerkers
  • Kanaal 2: Zelfstandig aan het werk met onderling mogelijkheid tot overleg en vragen stellen
 3. Afsluiting: Evaluatie en vooruitblik volgende WikiVrijdag
Planning, thema's en inschrijven
Groepsfoto online WikiVrijdag 15 mei 2020
Groepsfoto online WikiVrijdag 15 mei 2020

De WikiVrijdag is vrij toegankelijk voor zowel startende als ervaren Wikipedia bewerkers en is gepland op onderstaande data:

Deelnemerslijst WikiVrijdagen (tbv onderling overleg)

Heb je deelgenomen aan een WikiVrijdag en wil je dat andere deelnemers je kunnen bereiken? Zet dan hier je gebruikersnaam neer (via bewerken - Invoegen - handtekening):

 1. Denise Jansen - Wikimedia Nederland (overleg) 30 nov 2020 16:33 (CET)
 2. Dick Bos (overleg) 18 dec 2020 09:18 (CET)
 3. Everpo (overleg) 29 jan 2021 15:26 (CET)
 4. ...
Voorbereiding
 • Maak vooraf een Wikipedia account aan (zie uitleg onder het kopje Handig: maak vooraf een Wikipedia account aan!).
 • Lees het hoofdstuk 'Direct aan de slag' en daarnaast bij voorkeur ook Hoofdstuk 3 - Interface, Hoofdstuk 5 - Een goed artikel en Hoofdstuk 6 - Bewerken in het handboek Wikipedia bewerken
 • Bedenk met welk onderwerp jij aan de slag wilt op Wikipedia (zie de inspiratielijsten op Gendergap projectpagina en LHBT+ projectpagina)
Welk videokanaal gebruiken we?

We hebben ervoor gekozen om te werken met Zoom. Wanneer je je aanmeldt voor de WikiVrijdag (zie onder) sturen we je een dag van tevoren de link toe waarmee je kunt aansluiten bij de online bijeenkomst op vrijdag.

Heb je vragen, stuur ze vast in[bewerken | brontekst bewerken]

Misschien heb je al vragen over Wikipedia (de encyclopedie), Wikimedia Commons (de beeldbank) of Wikidata (de databank) die je wilt bespreken. Wanneer je vooraf je vraag instuurt, kunnen wij voorafgaand aan de bijeenkomst wat uitzoekwerk doen. Mail je vraag dan aan info-at-wikimedia.nl met als onderwerp 'Vraag WikiVrijdag vraag”.

Heb je vragen die je graag eerder wilt bespreken? Stel je vraag dan in de Facebook groep WikiVragen!. Deze groep is speciaal opgericht voor al je Wiki vragen.

Handig: maak vooraf een Wikipedia account aan![bewerken | brontekst bewerken]

Het is handig om je vooraf even te registreren. We hebben (wereldwijd) al tienduizenden namen in gebruik, dus het kan zijn dat de door jou gewenste naam niet meer beschikbaar is en dan duurt het misschien even voordat je een goede gebruikersnaam gevonden hebt.

Rechtsboven in je scherm zie je een link "registreren".

 • Bedenk een gebruikersnaam: het veld wordt rood als deze al bestaat, gebeurt er niks dan zit je goed
 • Vul je mailadres in: deze wordt niet getoond aan anderen, maar je kunt jezelf wel een wachtwoordherinnering laten sturen als het nodig is
 • Klik op registreren
 • Vul eventueel de captcha in (alleen als de software dit vraagt)

Inspiratie vinden[bewerken | brontekst bewerken]

Een artikel uitbreiden

Heb je een artikel op Wikipedia gevonden dat je wilt aanvullen met informatie? Een artikel is makkelijk uit te breiden. Help je mee? Bekijk onderstaande video voor een introductie! Duurt 13 minuten.

Een beginnetje aanvullen op Wikipedia

Voorbeelden van uit te breiden artikelen:

Belangrijk:

 1. Onderbouw je artikel met bronvermelding (gebruik voetnoten). In veel van de artikelen staan al bronnen vermeld waarmee je de artikelen kan aanvullen.
 2. Neem NOOIT letterlijk tekst over uit een bron, want dat is schending van het auteursrecht. Je moet altijd de tekst herformuleren met je eigen woorden.
Geef input voor te schrijven artikelen

Heb jij kennis over een thema en mis je artikelen op Wikipedia? Zet ze erbij op de lijst met gewenste artikelen. Wanneer je ook bronnen weet over deze nog te schrijven artikelen, zet ze er dan bij, daarmee help je anderen verder.

 1. Lijst gewenste artikelen LHBT+
 2. Lijst gewenste artikelen over vrouwen(geschiedenis)

Als je vragen hebt over hoe je namen of onderwerpen kunt toevoegen aan de lijst, vraag het dan even tijdens de WikiVrijdag.

Start een Wikipedia artikel

Heb je een onderwerp gevonden waarover je wilt schrijven? Start met schrijven van je artikel in je kladblok. Hoe dat precies werkt, lees je in het handboek Wikipedia bewerken. Het handboek vind je onderaan deze pagina, onder kopje 'Handige tips!'.

Maak foto's voor Wikimedia Commons

Hou je van fotograferen? Misschien wil je dan aan de slag voor Wikimedia Commons. Heb jij zelfgemaakte foto's in je archief of maak je foto's die je beschikbaar wilt stellen voor gebruik voor Wikipedia, maar ook daarbuiten? Foto's van hoge kwaliteit zijn zeer welkom! Kijk bij stap 4 onder 'Handige tips' hoe je een foto toevoegt.

Handige tips![bewerken | brontekst bewerken]

Ben je nieuw op Wikipedia en wil je weten hoe je aan de slag kunt gaan? Volg de onderstaande stappen en voor je het weet heb je je eerste bewerking gedaan!

Tip: Behalve de laatste handleiding, passen de plaatjes hier op 1 A4! Print hem uit en leg hem naast je computer: zo heb je een spiekbriefje, en hoef je niet de hele tijd heen en weer te schakelen tussen de programma's.

Hoe maak je de teksten op?[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia bewerk je met de zogenaamde visuele tekstverwerker. Het is een beetje vergelijkbaar met bijvoorbeeld Microsoft Word, je ziet direct het eindresultaat van je bewerking en hoeft niet in codes te schrijven. Wil je je nog verder verdiepen in opmaak van de teksten, maken van kopjes, referenties toevoegen en invoegen van plaatjes et cetera met de tekstverwerker? Kijk dan eens in deze handige handleiding voor de visuele tekstverwerker.

Online hulp[bewerken | brontekst bewerken]