Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/Online bijeenkomsten 2021

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
WikiVrijdagen 2021.jpg

Online WikiVrijdagen[bewerken | brontekst bewerken]

De WikiVrijdagen zijn heel laagdrempelig en vrij in te delen, jij bepaalt zelf bij welke groep je aansluit en of je tussentijds van groep verandert. Zo is er voor diegene die al wat Wikipedia kennis hebben de mogelijkheid om samen een artikel te schrijven en te publiceren. Daarnaast is er elke bijeenkomst voor starters de mogelijkheid om een introductie wikipedia te volgen en/of vragen te stellen.

De WikiVrijdag is vrij toegankelijk voor zowel startende als ervaren Wikipedia bewerkers. Ons doel: deelnemers in staat stellen om zelf meer vrouw gerelateerde en/of lhbti-onderwerpen te beschrijven op Wikipedia. We zien je graag verschijnen bij de WikiVrijdagen. Inschrijven is een vereiste om je de link en voorbereidende informatie toe te kunnen sturen. Hieronder zie je de geplande WikiVrijdagen met de inschrijflink.

Thema WikiVrijdagen september en oktober

Met de WikiVrijdagen in september en oktober sluiten we aan bij de Maand van de Geschiedenis die in oktober plaatsvindt en als thema “Aan het werk” heeft.

Groepsfoto online WikiVrijdag 15 mei 2020
Groepsfoto online WikiVrijdag 15 mei 2020

WikiVrijdag 24 september[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 september ontvangen we je graag bij de online WikiVrijdag. De WikiVrijdag wordt gehouden in Zoom en duurt van 14.00 uur tot 16.00 uur. Je bent van harte welkom, of je nou beginner bent of ervaren bewerker.

Programma

 • Gevorderden

Met diegenen die al wat Wikipedia ervaring hebben schrijven en publiceren we samen een Wikipedia artikel. Je kunt aan de slag met een Nederlandstalig artikel schrijven over Mary Anne Talbot (op de Engelstalige Wikipedia is er een artikel over haar), een Engelse die mannelijke kleding droeg en soldaat en matroos werd tijdens de Franse Revolutionaire Oorlogen. Of geef je de voorkeur aan het schrijven aan een artikel over Vrouwensleutelwerkplaats De Knalpot?

We overleggen tijdens de WikiVrijdag in september welk onderwerp je voorkeur heeft en welke taak jij wilt oppakken. Vervolgens gaan we samen aan de slag met het zoeken van informatie en de opzet van het artikel. Ook na afloop van de WikiVrijdag kun je verder werken aan jouw onderdeel, zodat we tijdens de WikiVrijdag op 22 oktober het artikel kunnen afronden en publiceren.

Vanuit Atria en Ihlia is begeleiding aanwezig om je op weg te helpen met bronmateriaal.

 • Starters

Voor starters is tijdens deze WikiVrijdag de mogelijkheid om meer te leren over het bewerken van Wikipedia. Bekijk als voorbereiding deze korte video, dan heb je bij aanvang van de WikiVrijdag al een goed beeld van hoe Wikipedia werkt. Tijdens deze starterssessie is er een ervaren Wikipediaan die je verder op weg helpt, links naar achtergrondinformatie geeft en waaraan je al je vragen kunt stellen

De WikiVrijdagen zijn heel laagdrempelig en vrij in te delen, jij bepaalt zelf bij welke groep je aansluit en of je tussentijds van groep verandert.


Inschrijving voor deelname aan WikiVrijdag 24 september
Deelnemen aan de WikiVrijdag is gratis. Inschrijven via dit inschrijfformulier is een vereiste. De inschrijving sluit op donderdag 23 september.

WikiVrijdag 22 oktober[bewerken | brontekst bewerken]

De WikiVrijdag van 22 oktober staat in het teken van thema 'Aan het werk' in het kader van Maand van de Geschiedenis'. Het definitieve programma volgt binnenkort. Je kunt er in ieder geval van uitgaan dat op 22 oktober verder gewerkt wordt aan de artikelen die zijn gestart tijdens de WikiVrijdag van 24 september. Startende Wikipedianen kunnen terecht voor vragen die zij hebben naar aanleiding van hun eerste stappen op Wikipedia. Het definitieve programma volgt z.s.m.


Inschrijving voor deelname aan WikiVrijdag 22 oktober

Deelnemen aan de WikiVrijdag is gratis. Inschrijven via dit inschrijfformulier is een vereiste. De inschrijving sluit op donderdag 21 oktober.

Algemene informatie[bewerken | brontekst bewerken]

Deelnemerslijst WikiVrijdagen (tbv onderling overleg)

Heb je deelgenomen aan een WikiVrijdag en wil je dat andere deelnemers je kunnen bereiken? Zet dan hier je gebruikersnaam neer (via bewerken - Invoegen - handtekening):

 1. Denise Jansen - Wikimedia Nederland (overleg) 30 nov 2020 16:33 (CET)[reageer]
 2. Dick Bos (overleg) 18 dec 2020 09:18 (CET)[reageer]
 3. Everpo (overleg) 29 jan 2021 15:26 (CET)[reageer]
 4. Vera (talk) 6 apr 2021 13:42 (CEST)[reageer]
 5. ...
Voorbereiding
 • Maak vooraf een Wikipedia account aan (zie uitleg onder het kopje Handig: maak vooraf een Wikipedia account aan!).
 • Lees het hoofdstuk 'Direct aan de slag' en daarnaast bij voorkeur ook Hoofdstuk 3 - Interface, Hoofdstuk 5 - Een goed artikel en Hoofdstuk 6 - Bewerken in het handboek Wikipedia bewerken
 • Bedenk met welk onderwerp jij aan de slag wilt op Wikipedia (zie de inspiratielijsten op Gendergap projectpagina en LHBT+ projectpagina)
Welk videokanaal gebruiken we?

We hebben ervoor gekozen om te werken met Zoom. Wanneer je je aanmeldt voor de WikiVrijdag (zie onder) sturen we je een dag van tevoren de link toe waarmee je kunt aansluiten bij de online bijeenkomst op vrijdag.

Heb je vragen, stuur ze vast in[bewerken | brontekst bewerken]

Misschien heb je al vragen over Wikipedia (de encyclopedie), Wikimedia Commons (de beeldbank) of Wikidata (de databank) die je wilt bespreken. Wanneer je vooraf je vraag instuurt, kunnen wij voorafgaand aan de bijeenkomst wat uitzoekwerk doen. Mail je vraag dan aan info-at-wikimedia.nl met als onderwerp 'Vraag WikiVrijdag vraag”.

Heb je vragen die je graag eerder wilt bespreken? Stel je vraag dan in de Facebook groep WikiVragen!. Deze groep is speciaal opgericht voor al je Wiki vragen.

Handig: maak vooraf een Wikipedia account aan![bewerken | brontekst bewerken]

Het is handig om je vooraf even te registreren. We hebben (wereldwijd) al tienduizenden namen in gebruik, dus het kan zijn dat de door jou gewenste naam niet meer beschikbaar is en dan duurt het misschien even voordat je een goede gebruikersnaam gevonden hebt.

Rechtsboven in je scherm zie je een link "registreren".

 • Bedenk een gebruikersnaam: het veld wordt rood als deze al bestaat, gebeurt er niks dan zit je goed
 • Vul je mailadres in: deze wordt niet getoond aan anderen, maar je kunt jezelf wel een wachtwoordherinnering laten sturen als het nodig is
 • Klik op registreren
 • Vul eventueel de captcha in (alleen als de software dit vraagt)

Inspiratie vinden[bewerken | brontekst bewerken]

Een artikel uitbreiden

Heb je een artikel op Wikipedia gevonden dat je wilt aanvullen met informatie? Een artikel is makkelijk uit te breiden. Help je mee? Bekijk onderstaande video voor een introductie! Duurt 13 minuten.

Een beginnetje aanvullen op Wikipedia

Voorbeelden van uit te breiden artikelen:

Belangrijk:

 1. Onderbouw je artikel met bronvermelding (gebruik voetnoten). In veel van de artikelen staan al bronnen vermeld waarmee je de artikelen kan aanvullen.
 2. Neem NOOIT letterlijk tekst over uit een bron, want dat is schending van het auteursrecht. Je moet altijd de tekst herformuleren met je eigen woorden.
Geef input voor te schrijven artikelen

Heb jij kennis over een thema en mis je artikelen op Wikipedia? Zet ze erbij op de lijst met gewenste artikelen. Wanneer je ook bronnen weet over deze nog te schrijven artikelen, zet ze er dan bij, daarmee help je anderen verder.

 1. Lijst gewenste artikelen LHBT+
 2. Lijst gewenste artikelen over vrouwen(geschiedenis)

Als je vragen hebt over hoe je namen of onderwerpen kunt toevoegen aan de lijst, vraag het dan even tijdens de WikiVrijdag.

Start een Wikipedia artikel

Heb je een onderwerp gevonden waarover je wilt schrijven? Start met schrijven van je artikel in je kladblok. Hoe dat precies werkt, lees je in het handboek Wikipedia bewerken. Het handboek vind je onderaan deze pagina, onder kopje 'Handige tips!'.

Maak foto's voor Wikimedia Commons

Hou je van fotograferen? Misschien wil je dan aan de slag voor Wikimedia Commons. Heb jij zelfgemaakte foto's in je archief of maak je foto's die je beschikbaar wilt stellen voor gebruik voor Wikipedia, maar ook daarbuiten? Foto's van hoge kwaliteit zijn zeer welkom! Kijk bij stap 4 onder 'Handige tips' hoe je een foto toevoegt.

Handige tips![bewerken | brontekst bewerken]

Ben je nieuw op Wikipedia en wil je weten hoe je aan de slag kunt gaan? Volg de onderstaande stappen en voor je het weet heb je je eerste bewerking gedaan!

Tip: Behalve de laatste handleiding, passen de plaatjes hier op 1 A4! Print hem uit en leg hem naast je computer: zo heb je een spiekbriefje, en hoef je niet de hele tijd heen en weer te schakelen tussen de programma's.

Hoe maak je de teksten op?[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia bewerk je met de zogenaamde visuele tekstverwerker. Het is een beetje vergelijkbaar met bijvoorbeeld Microsoft Word, je ziet direct het eindresultaat van je bewerking en hoeft niet in codes te schrijven. Wil je je nog verder verdiepen in opmaak van de teksten, maken van kopjes, referenties toevoegen en invoegen van plaatjes et cetera met de tekstverwerker? Kijk dan eens in deze handige handleiding voor de visuele tekstverwerker.

Online hulp[bewerken | brontekst bewerken]