Wolvenberg (natuurreservaat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Wolvenberg is het enige natuurreservaat dat gelegen is in het verstedelijkt centrum van Antwerpen, tussen het treinstation van Berchem, de Singel en kleine Ring.

Het gebied van ongeveer 11 ha. ligt op een oude kazerne van de Brialmontgordel met glacis en een vest die momenteel een vijver is en wordt gevoed door de Zilverbeek. Er zijn nog enkele restanten van met kalkmortel gemetste baksten muren zichtbaar in het reservaat. Aan de overkant van de ring ligt het Brilschanspark. Het reservaat ligt in de groene gordel die gekend is als het Ringbos.

Na het beëindigen van de werken aan de kleine ring in 1963 raakte het gebied spontaan begroeid met vochtig wilgenbroek, het zuidelijk deel werd aangeplant met populieren. Het was lang een niemandsland tot het in de jaren 90 werd ontdekt door natuurliefhebbers die de Werkgroep Wolvenberg oprichtten toen er plannen waren om sportterreinen op de Wolvenberg in te richten. Het eerste beheer gebeurde door de Jeugdbond voor Natuur en Milieu, later nam de afdeling Land van Reyen van Natuurpunt het beheer over.

De remise (een ondergronds bomvrij gewelf) gelegen in de voorwal nabij de voormalige brug over het kanaal tussen voor- en hoofdgracht werd ingericht als vleermuizenverblijf. In het reservaat komen heel wat zeldzame mollusken, epifyten en fungi voor. De opmerkelijkste vogels die zich zo dicht bij het stadscentrum nestelen zijn de ijsvogel en de blauwe reiger. Daarnaast vindt men er kikkers, padden en salamanders.

Op 11 december 2001 werd de Wolvenberg door een ministerieel besluit beschermd als natuurreservaat.

Door de ligging in een stadscentrum wordt het reservaat regelmatig geteisterd door vandalisme.

De voetgangersbrug Berchembrug heeft een aftakking naar dit reservaat.

Referentie[bewerken]

  • Molenaar, Erik, Natuurgebied Wolvenberg, van nature...een monument, Berchem, 2004.[1]
  • Van Brialmontvesting naar Wolvenberg, Brilschans en verder.[2]