Zoo Wuppertal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zoologischer Garten Wuppertal
Een drilbaviaan in het Affenhaus
Een drilbaviaan in het Affenhaus
Geopend 8 september 1881
Locatie Wuppertal, Noordrijn-Westfalen, Duitsland
Oppervlakte 24 hectare
Coördinaten 51° 14′ NB, 07° 7′ OL
Lid van EAZA
Thema Katachtigen, vogelsoorten
Website

De Zoologischer Garten Wuppertal, kortweg Zoo Wuppertal of Wuppertaler Zoo, is een dierentuin in Wuppertal in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Deze dierentuin werd op 8 september 1881 geopend. Zoo Wuppertal heeft een oppervlakte van 24 hectare, na een uitbreiding in 2006 van 4 hectare. De dierentuin is als een park aangelegd met talrijke bomen en lanen.

Dieren[bewerken]

In Zoo Wuppertal zijn meer dan 4200 dieren behorend tot ongeveer 460 soorten gehuisvest. Tot de gehouden diersoorten behoren een groot aantal zeldzaamheden. Zoo Wuppertal coördineert de internationale fokprogramma's voor de Chileense poedoe (Pudu pudu), de zwartvoetkat (Felis nigripes) en de Oman-kat (Felis silvestris gordoni).

Watervogels[bewerken]

Zoo Wuppertal heeft een grote collectie watervogels met een groot aantal eenden, ganzen en kraanvogels, die in en rondom verschillende vijvers leven. Ook zijn er zeldzame ooievaarsoorten als de schoenbekooievaar, zwartsnavelooievaar en Indische nimmerzat en verschillende soorten flamingo's waaronder de zeldzame Andesflamingo.

Hoefdieren[bewerken]

Hoofdgebouw Zoo Wuppertal
Grantzebra's
Nieuw-Guinese krokodil
Het nieuwe leeuwenverblijf
Goudbuikmangabeys

Nabij de ingang ligt het Tapirhaus met een groep Midden-Amerikaanse tapirs als hoofdbewoners. Deze soort is slechts in enkele Europese collecties te bewonderen. Ook de okapi's zijn bij het Tapirhaus ondergebracht. Aan de oostrand van Zoo Wuppertal liggen de verblijven van de Afrikaanse huisdieren waaronder de dromedaris, bongo's en penseelzwijnen, grantzebra's en elandantilopen, en Siberische steenbokken.

Waterdieren[bewerken]

Tegenover het Tapirhaus liggen de verblijven van de ijsberen, Californische zeeleeuwen, dwergotters en pinguïns.

Aquarium/Terriarium[bewerken]

In het noordoosten van Zoo Wuppertal ligt Aquarium met verschillende zoet- en zoutwatervissen en het reptielenhuis met verschillende soorten schildpadden, slangen, hagedissen en kikkers en daarnaast ook Nieuw-Guinese krokodillen die in slechts twee Europese dierentuinen te zien zijn.

Vogelhaus[bewerken]

In en rondom het Vogelhaus leven verschillende veelal tropische vogelsoorten. Voorbeelden zijn de Ibisvolière met heremietibissen, rode ibissen en kleine zilverreigers, de Madagaskarvolière met Laysantalingen, kuifcoua's en manenibissen, de Freiflughalle met kleine tropische zangvogels en kolibries, en verder zeldzame soorten als de rode rotshaan, koningsparadijsvogel (vrouwelijk), kagoe, witstaarttrogon, witkeelbijeneter, Atacamakolibrie, rode cotinga, dwergijsvogel. Naast vogels zijn ook de dwergagouti's ondergebracht in het Vogelhaus. Op drie locaties in de dierentuin bevinden zich volières met roofvogels, waaronder harpij-arenden, Andescondors, monniksgieren, lammergieren, bergcaracara's en uilen.

Katachtigen en andere roofdieren[bewerken]

Zoo Wuppertal heeft een groot aantal katachtigen. In en rondom het Kleinkatzenhaus leven de zandkatten, geoffroy-katten, tijgerkatten, zwartvoetkatten en Oman-katten. Ook is hier een groep stokstaartjes te zien. In het Großkatzenhaus zijn de Indische luipaarden, Aziatische goudkatten en nevelpanters ondergebracht. De Siberische tijgers en leeuwen zijn in 2006 verhuisd naar grote verblijven aan de zuidoostzijde van Zoo Wuppertal. Tussen het Kleinkatzenhaus en het Großkatzenhaus liggen de verblijven van de lynxen en sneeuwpanters. Elders in de dierentuin leven de jachtluipaarden, waaronder voorheen de enige koningscheeta in een Duitse dierentuin.

Centrale deel[bewerken]

In het heuvelachtige centrale deel van Zoo Wuppertal liggen de Patagonienanlage met Darwins nandoes, mara's, guanaco's en halsbandpekari's, Tierwelt China met witlipherten, Pater-Davidsherten, rendieren, Mishmitakins, kiangs en kraanvogels, en de verblijven van de Kodiakberen en Canadese wolven.

Olifanten[bewerken]

Een groep Afrikaanse olifant bewoont de Elefantenanlage van Zoo Wuppertal. In de directe nabijheid van dit verblijf zijn de geelrugduikers, die in slechts twee Europese dierentuinen te zien zijn, en de babiroessa's gehuisvest.

Primaten[bewerken]

Het Menschenaffenhaus met omliggende buitenverblijven wordt bewoond door orang-oetans, bonobo's, westelijke laaglandgorilla's, chimpansees en goudkopleeuwaapjes. In het Affenhaus zijn de rode vari's, baardapen en de zeldzame drills, goudbuikmangabeys en brillangoeren.

  • Gibboneiland

Externe links[bewerken]