Kagoe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kagoe
IUCN-status: Bedreigd[1] (2013)
Rhynochetos jubatus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Eurypygiformes
Familie:Rhynochetidae (Kagoes)
Geslacht:Rhynochetos
Soort
Rhynochetos jubatus
Verreaux & DesMurs, 1860
Afbeeldingen Kagoe op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kagoe op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De kagoe (Rhynochetos jubatus) is een bedreigde vogelsoort uit de orde der Eurypygiformes. De kagoe komt enkel voor op het eiland Nieuw-Caledonië.

Kenmerken[bewerken]

De kagoe is een grijze vogel met lange poten en een grote kuif, die hij kan opzetten. De kagoe is een grondbewoner; heeft vrij zwakke vleugels en een dik lijf. Hij staat vaak stil op één poot, naar prooi zoekende. De ogen zijn naar voren gericht, waarmee ze insecten kunnen vinden, die tussen het strooisel leven. Als hij een prooi heeft aangetroffen, slaat hij toe. Met zijn snavel kan hij prooidieren uitgraven. Dankzij "huidflapjes" kan hij de neusgaten afsluiten, zodat er geen vuil in komt. De kagoe wordt 55 centimeter lang[2] en 900 gram zwaar. Het verenkleed is bij beide geslachten gelijk.

Leefwijze[bewerken]

De kagoe kan bijna niet vliegen en bouwt zijn nest op de grond van takjes. De kagoe legt één ei. De kagoe is bijzonder kwetsbaar voor ratten en katten en is bedreigd. Er is weinig van de vogel bekend. Bij bedreiging zet de kagoe zijn vleugels uit en zijn kuif op. Zijn voedsel bestaat uit insecten en weekdieren.

Verspreiding[bewerken]

De kagoe wordt enkel aangetroffen in de dichte wouden van Nieuw-Caledonië.