Zwartvoetkat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ymnes (overleg | bijdragen) op 20 apr 2019 om 09:52. (Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Solitair naar Solitair (eenling)), met behulp van pop-ups)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Zwartvoetkat
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2008)
Een zwartvoetkat in de dierentuin van Wuppertal (Duitsland)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Familie:Felidae (Katachtigen)
Geslacht:Felis
Soort
Felis nigripes
Burchell, 1824
Leefgebied
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zwartvoetkat op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De zwartvoetkat (Felis nigripes) is een katachtige uit de drogere streken van zuidelijk Afrika. De zwartvoetkat is de kleinste kattensoort. Waarschijnlijk is hij nauw verwant aan de woestijnkat.

Kenmerken

De zwartvoetkat heeft een lichtbruine vacht, waarover grote zwarte vlekken en strepen lopen. Over de poten lopen brede, donkere ringen. De voetzolen zijn geheel zwart en behaard. Ook de punt van de dikke, korte staart is zwart. De zwartvoetkat heeft slechts een klein neusje. De oren zijn groot en de kop is klein, breed en rond. De zwartvoetkat wordt 27 tot 50 centimeter lang en 1 tot 3 kilogram zwaar. De staart is 13 tot 20 centimeter lang.

Leefwijze

De zwartvoetkat is een solitair nachtdier dat twee of drie uur na zonsondergang actief wordt. Hij jaagt voornamelijk op kleinere zoogdieren als muizen, gerbils en andere knaagdieren en springspitsmuizen, maar ook op andere kleine dieren als hagedissen, vogeltjes, spinnen, termieten en sprinkhanen. De zwartvoetkat is een goede graver en veel prooien weet hij te vangen door ze uit te graven. Zwartvoetkatten halen voldoende vocht uit het voedsel en hoeven daardoor zelden tot nooit te drinken.

Voortplanting

Na een draagtijd van 63 tot 68 dagen worden twee tot drie jongen geboren in november of december. Het mannetje helpt niet mee met de zorg voor de jongen.

Verspreiding

Zwartvoetkatten leven in de open zandige halfwoestijnen, steppen en savannen van Zuid-Afrika, Botswana en Namibië, als de westelijke Kaap, de Kalahari en de Karoo. De zwartvoetkat heeft een voorkeur voor schaars begroeid land, maar heeft wel struikgewas, graspollen of een termietenheuvel nodig om zich in te verschuilen voor gevaar.