Naar inhoud springen

Padden

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Padden
Fossiel voorkomen: Paleoceen[1]heden
Vooraanzicht gewone pad (Bufo bufo)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie
Bufonidae
Gray, 1825
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Padden op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Padden (Bufonidae) zijn een familie van kikvorsachtigen.[2] De wetenschappelijke naam kreeg deze groep in 1825 van John Edward Gray. Oorspronkelijk werd de naam Bufonina gebruikt.

Omdat er wel meer kikvorsachtigen zijn die pad worden genoemd, maar niet tot de familie Bufonidae behoren, wordt de groep vaak aangeduid met echte padden.
Strikt genomen zijn alleen soorten uit de familie Bufonidae padden, omdat ze een ontwikkeld orgaan van Bidder hebben. Omdat echter vele vroegere onderfamilies van de familie Bufonidae tegenwoordig als aparte families worden beschouwd, worden ook veel soorten uit andere families pad genoemd, terwijl deze niet meer tot de Bufonidae behoren en als kikker worden aangeduid. Voorbeelden zijn de vuurbuikpadden (Bombina) en de knoflookpadden (Pelobatidae), die beschouwd worden als padachtige kikkers.

De familie van padden komt wereldwijd voor, maar oorspronkelijk waren ze niet aanwezig in Australië, Oceanië en Madagaskar.[3] In veel streken zijn echter soorten uitgezet of ontsnapt, met als beruchtste voorbeeld de reuzenpad in Australië. Ook in Nederland en België komen verschillende soorten padden voor, zoals de gewone pad (Bufo bufo) en de rugstreeppad (Epidalea calamita).

In de iconografie is de pad het attribuut van de dood of de gierigheid. Daarnaast worden padden afgebeeld terwijl ze de geslachtsdelen van een vrouw aanvreten. In dit geval is de pad de personificatie van de wellust.[4] Een pad wordt in oude culturen ook vaak geassocieerd met toverkracht, transformatie en hergeboorte.[5]

Er zijn ongeveer 590 verschillende soorten die worden verdeeld in 51 geslachten (maart 2016). Tot 2006 werd ongeveer de helft van de soorten in het geslacht Bufo geplaatst, maar sindsdien zijn vrijwel alle soorten ondergebracht in andere, vaak nieuw benoemde geslachten, zoals Anaxyrus, Incilius en Epidalea, waartoe de inheemse rugstreeppad behoort. Onderstaand is een lijst van alle geslachten weergegeven.

Familie Bufonidae

Bronvermelding

[bewerken | brontekst bewerken]