Rhodizonzuur: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
vertaling uit het Engels
(geen verschil)

Versie van 8 mrt 2022 18:12

Mee bezig Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.
Rhodizonzuur
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van rhodizonzuur
Ruimtelijk model van rhodizonzuur
Algemeen
Molecuulformule
Andere namen dihydroxydiquinoyl
dioxydiquinon
Molmassa 170.20 g/mol
SMILES
C1(=C(C(=O)C(=O)C(=O)C1=O)O)O
CAS-nummer 118-76-3
PubChem 67050
Wikidata Q2823301
Fysische eigenschappen
Smeltpunt 130 - 132 °C
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Rhodizonzuur is een chemische vebrinding met de formule , of met iets meer nadruk op de structuur ervan: . Het kan beschouwd worden als het tweevoudig enol én het viervoudig keton van cyclohexeen, meer precies als: 5,6-dihydroxy-cyclohex-5-een-1,2,3,4-tetron.

Rhodizonzuur wordt meestal verkregen als dihydraat: . Zoals bij meer cyclische polyketonen wordt dit dihydraat beter beschreven als: 2,3,5,5,6,6-hexahydroxycyclohex-2-een-1,4-dion. Twee van de oorspronkelijke dubbelgebonden zuurstofatomen zijn vervangen door geminale hydroxylgroepen. Het oranje tot dieprode en zeer hygroscopische watervrije zuur wordt verkregen via sublimatie van het dihydraat bij lage druk.[1][2]

Zoals veel enolen, bij voorbeeld vitanmine C, staat rhodizonzuur makkelijk zijn protonen af: pKz1 = 4.378 ± 0.009, pKz2 = 4.652 ± 0.014 bij 25 °C),[3] waarbij achtereenvolgens , (waterstofrhodizinaat) en , rhodizinaat, ontstaan. Het laatste ion is aromatisch en symmetrisch. De dubbele bindiong en de negatieve ladingen zijn gedelocaliseerd en gelijkmatig over de 6 C=O - eenheden verdeeld. De kleuren van rhodizinaten lopen uiteen van van diverse tinten rood naar gelig en paars.

Rhodizonzuur is toegepast in herkenningsreactiesa voor barium, lood en andere metalen.[4] Vooral de natriumrhodinaat-test wordt gebruikt om gunshot residuen, die lood bevatten, te detecteren op het lichaam of de kleding van het slachtoffer of de verdachte[5] en onderscheid te maken tussen wonden veroorzaakt door kogels enerzijds en pijlen anderzijds. Dit laatste kan een rol spelen bij de handhaving van jachtreglementen.[6]

Geschiedenis

Rhodizonzuur werd ontdekt door de Australische chemicus Johann Heller in 1837 als een van de reactieproducten die ontstonden bij het verhitten van kaliumcarbonaat en houtskool.[7][8][9] De naam is afgeleid van het Grieks: ῥοδίζω (rhodizō, "rood kleuren"),[10] naar aanleiding van de kleur van de zouten.