810-819

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De jaren 810-819 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 9e eeuw.

Gebeurtenissen en ontwikkelingen[bewerken]

Franken
Vikingen
  • In 810 laat de Deense koning Gudfred een zeeleger de Friese kust plunderen. Hij maakt plannen voor een aanval op Aken, de hoofdpalts van Keizer Karel. In dezelfde zomer wordt hij vermoord door zijn Húskarls, de lijfwachten van Scandinavische koningen. Enige neven wisselen elkaar af op de troon totdat Gudfreds zoon Horik I in 815 koning wordt.
  • De Frankische belangstelling is ook op Denemarken gericht, waar in 819 onder Saksisch-Frankische druk Harald Klak het medekoningschap terugkrijgt.
Byzantium
  • Het Byzantijnse Rijk wordt getroffen door een aanval van de Bulgaren onder kan Kroem. In de slag bij Pliska (811) sneuvelt keizer Nikephoros I. Zijn in de slag zwaargewonde zoon Staurakios wordt tot aftreden gedwongen, en Michaël I Rangabe wordt tot keizer gekroond.
  • Ook deze verliest tegen de invallende Bulgaren, en wordt op zijn beurt afgezet en vervangen door Leo V. Deze ziet in de nederlagen tegen de Bulgaren een straf van God voor de beeldenverering der Byzantijnen, en begint een nieuwe iconoclastische periode.
  • De Bulgaren komen (813) tot aan een belegering van Constantinopel. Na de dood van Kroem (814) sluit zijn zoon en opvolger Omdoertag vrede met Byzantium.
Oosten

Het Abbasidenrijk begint af te brokkelen. Babak weet Azerbaidzjan in handen te krijgen, in Centraal-Azië sticht Saman Khoda de dynastie der Samaniden, en Egypte valt tijdelijk in handen van avonturiers uit Spanje.

Christendom