Aafje Heynis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aafje Heynis
Aafje Heynis in 2008
Aafje Heynis in 2008
Algemene informatie
Geboren 2 mei 1924
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep zangeres
Zangstem alt
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Aafje Heynis (Krommenie, 2 mei 1924) is een Nederlandse altzangeres. Zij was gehuwd met de advocaat Henk Dolk, die in 1985 overleed.

Heynis zong al op jonge leeftijd in een kinderkoor. Een dirigent van een zangvereniging in Krommenie beval haar op haar zeventiende aan bij zangpedagoge Jo Immink in Amsterdam. Ze kreeg van 1946 tot 1949 professioneel zangles van Aaltje Noordewier-Reddingius en werd een gevierd concertzangeres, mede dankzij de steun van de sopraan Jo Vincent, de koordirigent Anthon van der Horst en de bas Laurens Bogtman, die al vroeg haar uitzonderlijke talent inzagen. Een uitvoering van Brahms' Altrhapsodie met het Concertgebouworkest onder leiding van Eduard van Beinum bezorgde haar lovende kritieken. Haar stemgeluid werd wel vergeleken met dat van de beroemde Britse alt Kathleen Ferrier, maar beide zangeressen hadden toch een eigen stijl.

Vanaf midden jaren vijftig trad Heynis op in binnen- en buitenland. Ze stond bekend als uitstekend vertolker van Brahms, Bach, Händel, Mendelssohn, Beethoven en Mahler. Heynis werkte met bekende dirigenten, onder wie Van Beinum, Bernard Haitink, Otto Klemperer, Charles Munch en Wolfgang Sawallisch en nam vele albums op. Ook gaf ze zangles. Hoewel ze enigszins het imago had van een christelijke oratoriumzangeres (ze excelleerde in de Matthäus-Passion), waren haar repertoire en mogelijkheden veel groter. Haar laatste optreden gaf ze op 19 december 1983, waarna ze abrupt besloot te stoppen. Eerder had ze verklaard: "Ik stop met zingen als ik nog op het topje van de berg sta. Bij de afdaling zal geen publiek aanwezig zijn". Daarmee maakte ze dezelfde keuze als eerder Jo Vincent, die eveneens gestopt was op het hoogtepunt van haar carrière. Als zangpedagoge heeft Aafje Heynis daarna nog vele leerlingen (onder wie Charlotte Margiono) opgeleid. Zij geldt als een van de grootste Nederlandse zangeressen. Haar oude opnamen uit de jaren vijftig en zestig zijn met groot succes opnieuw uitgebracht op cd.

Aafje Heynis was van huis uit Nederlands-hervormd. Ze droeg - vanwege haar vermeende keuze voor vooral geestelijk repertoire - het stempel van evangelisatie-zangeres. Zelf zei ze daarover dat ze dat stempel inderdaad vooral had gekregen doordat ze veel oratoria zong. "Maar ik had nooit over God kunnen zingen als ik niet echt gelovig was geweest. Ik wilde van Hem zingen, en beleed zo mijn geloof."[1] Op latere leeftijd bekeerde Heynis zich tot de Rooms-katholieke Kerk.[2]

Literatuur[bewerken]

  • Mieke Klunder, Aafje Heynis: Priesteres in haar vak. Cyclus, Antwerpen/Apeldoorn, 2008. 223 p. ISBN 978-90-8575-026-0
  • Sytske van Aalsum, Strijdvaardig, maar ik ben niet dapper, Trouw, 12 juni 1999

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Geëindigd in de zondvloed, interview met Aafje Heynis bij de zesdelige uitgave van al haar Philipsopnamen, Erbarme dich, Universal Music, 2008.
  2. aldaar