Krommenie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Krommenie
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Krommenie
Krommenie
Krommenie
Situering
Provincie Noord-Holland
Gemeente Zaanstad
Coördinaten 52° 30′ NB, 4° 46′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,54 km²
Inwoners (2013) 16.499
Naam inwoners Krommenieër
Detailkaart
Locatie in de gemeente Zaanstad
Locatie in de gemeente Zaanstad
Foto's
De Nicolaaskerk
De Nicolaaskerk
Het oude gemeentehuis
Het oude gemeentehuis
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Krommenie is een dorp in de gemeente Zaanstad. Het dorp, dat in 2001 zijn 750-jarige bestaan vierde, was tot 1974 een zelfstandige gemeente in het noorden van de Zaanstreek, in de provincie Noord-Holland. Krommenie is vooral bekend van de linoleumfabriek. Deze staat tegenwoordig echter in het naburige Assendelft.

De naam Krommenie werd voor het eerst gebruikt aan het einde van de dertiende eeuw. De naam is afkomstig van Crommenye, een water tussen Wijkermeer en Langmeer.

Zeildoekweverij[bewerken]

Vanaf de Gouden Eeuw was de zeildoekweverij te Krommenie (met inbegrip van Krommeniedijk en de Horn) gedurende drie eeuwen een belangrijke bron van werkgelegenheid. Krommenie was het centrum van deze bedrijfstak in Nederland. De kwaliteit van het Hollandse zeildoek uit Krommenie was internationaal befaamd. In 1851 stonden in Krommenie, dat toen ongeveer 2500 inwoners had, 434 weefgetouwen, die samen 20.588 rollen zeildoek produceerden. In die tijd waren acht van de dertien Nederlandse rolreders actief in Krommenie. Het hoogtepunt voor deze industrie was in het jaar 1725 met 33.272 rollen en 41 rolreders. Een 17e-eeuws weefgetouw, geschonken door de firma P.H. Kaars Sijpesteijn, is te zien in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Aan de Zuider- en Noorderhoofdstraat staat een aantal voorbeelden van de Zaanse houtarchitectuur die dateren uit de 17e - 19e eeuw, traditioneel groen-wit geschilderd. Ook de Nederlands-hervormde Kerk heeft een groen geschilderde toren. De kerk, die 350 jaar bestaat, staat bekend als de 'Hervormde Kerk'. In 2008 werd, vanwege het samengaan van gereformeerden en hervormden, de naam Nicolaaskerk nieuw leven ingeblazen. In de Middeleeuwen stond op de plaats van de huidige kerk een katholieke kapel die gewijd was aan Sint-Nicolaas. Vooral het noordelijke deel van Krommenie heeft nog een dorpse sfeer.

Krommeniedijk[bewerken]

Bij Krommenie ligt Krommeniedijk, een buurtschap midden in de polder. Op de grens van Krommeniedijk en Uitgeest ligt het Fort bij Krommeniedijk, één van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam, een 19e eeuwse defensielinie rond Amsterdam. De Stelling van Amsterdam werd in 1996 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De molen De Woudaap stond model voor de molen in de boeken van de Kameleonreeks. Dichtbij Krommeniedijk ligt de oever van het Alkmaardermeer.

Rijksmonumenten[bewerken]

Krommenie telt 25 rijksmonumenten.

Wijken en buurten[bewerken]

Zaanstad is bestuurlijk ingedeeld in wijken en buurten. In Krommenie is die indeling als volgt:

Krommenie-Oost[bewerken]

Buurten[bewerken]

 • Noorderhoofdbuurt
 • Rosariumbuurt
 • Snuiverbuurt
 • Zuiderhoofdbuurt

Krommenie-West[bewerken]

Buurten[bewerken]

 • Noorderham
 • Willis
 • Zuiderham
 • Alhoewel Krommeniedijk een afzonderlijke plaats is, is het bestuurlijk ingedeeld als buurt in de Krommeniese wijk Krommenie-Oost.

Bijnamen van Krommenieërs[bewerken]

 • Koekvreters
 • Guiten

Geboren in Krommenie[bewerken]

Gewoond in Krommenie[bewerken]

 • Socioloog Joop Goudsblom (11 oktober 1932, Bergen-NH) is opgegroeid in Krommenie.
 • Hotze de Roos, schrijver van de boekenserie De Kameleon, komt uit Friesland, maar woonde een groot deel van zijn leven in Krommenie. Deze boekenserie is op Krommenie en omstreken gebaseerd.
 • Wielrenner Gerrie Knetemann (bijnaam: De Kneet) woonde een groot deel van zijn leven tegenover de bibliotheek van Krommenie, aan het water.
 • Cabaretier Najib Amhali (4 april 1971, Nador, Marokko) werd geboren in Marokko, maar deze grappenmaker is nu "geïntegreerd" in Krommenie, wat hij dan ook vaak aanhaalt in zijn shows.
 • Zanger Huub van der Lubbe (3 april 1953, Amsterdam) zong in het jongerenkoor van de katholieke kerk en heeft later samen de band De Dijk opgericht. Huub is nog steeds actief in de muziek maar niet meer woonachtig te Krommenie.
 • Wielrenner Niki Terpstra wielrenner bij de Belgische wielerploeg Omega-Pharma Quick-Step
 • Musical artiest en acteur en zanger Stanley Burleson

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]