Boerentoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Skyline Antwerpen met rechts de Boerentoren
Zicht vanuit de Boerentoren

De Boerentoren (recenter ook: KBC-toren) is een monumentaal bouwwerk in art-decostijl in het centrum van Antwerpen

Toelichting[bewerken]

Met zijn 97,75 meter is het het op één na hoogste gebouw in de Belgische stad Antwerpen. De toren is een ontwerp van Jan Vanhoenacker (Jean-Robert Vanhoenacker) en Jos Smolderen. De eerste schetsen waren van Emiel Van Averbeke, die hoofdbouwmeester van Antwerpen was. De bouw begon in 1929. De Boerentoren werd gebouwd op een plaats waar veel gebouwen beschadigd en vernield waren door de Eerste Wereldoorlog. Toen het grote project in 1931 werd voltooid, was het een van de eerste wolkenkrabbers op het Europese vasteland.[1] Het gebouw, dat in art-decostijl was opgericht, was toen nog 87,5 meter en bleef daarmee tot in de jaren 50 de hoogste wolkenkrabber van Europa. De uiteindelijke hoogte van 97 meter bereikte het gebouw na een restauratie in 1976. In Antwerpen is alleen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal hoger. Ter gelegenheid van deze restauratie was het aanvankelijk de bedoeling de vorm van de toren te veranderen, voornamelijk ter hoogte van de twee zijvleugels. Het stalen skelet was echter zo robuust, dat dit onbegonnen werk bleek en hiervan werd afgezien.

De naam "Boerentoren" is ontstaan vanwege de Antwerpse Boerenbank die zich in de toren vestigde en voornamelijk boeren als cliënten had. Zij was de voorloper van de Kredietbank die later de KBC-bank werd. De officiële naam luidt dan ook: "KBC-toren".

Op de 26ste verdieping ligt de panoramazaal van waaruit men een zicht vanuit vogelperspectief heeft op de stad. De zaal is enkel op uitnodiging te bezoeken.

Trivia[bewerken]

  • Voor de restauratie vreesde men dat de Boerentoren zou verzakken en gedeeltelijk scheef zou staan.
  • De Boerentoren heeft de grootste kelder van Antwerpen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. [architectenweb.nl/ap6757 Wolkenkrabber] op architectenweb.nl