Centraal Planbureau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Centraal Planbureau (CPB) is een onderdeel van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en maakt economische prognoses en analyses. Het planbureau probeert daarbij wetenschappelijk verantwoord en up-to-date te zijn.

Het CPB, gevestigd in Den Haag, is opgericht in 1945, met de Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen als eerste directeur. Pas anderhalf jaar later (in 1947) krijgt het CPB zijn wettelijke basis.

Belanghebbenden voor het onderzoek van het CPB zijn: regering, parlement en andere maatschappelijke organisaties zoals politieke partijen, vakbonden en werkgeversorganisaties.

Als onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken (dus geen zelfstandig bestuursorgaan, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek is) heeft het CPB toegang tot vertrouwelijke beleidsinformatie en kan dus een oordeel geven over de beleidsmaatregelen die in het Kabinet worden overwogen. Tegelijkertijd zorgt de onafhankelijke status van het Bureau voor het vertrouwen dat de andere ministeries in zijn oordeel hebben.

Lijst van directeuren[bewerken]

Planbureaus[bewerken]

Andere planbureaus die advies uitbrengen aan de overheid zijn:

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties