Communistische Jongeren Beweging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Communistische Jongerenbeweging
Cjblogo 2010 wiki nl-01.png
Algemene gegevens
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Ideologie / Geschiedenis
Richting Links
Ideologie Communisme, Marxisme-leninisme
Oprichting 21 september 2003
Verwante organisaties
Moederpartij NCPN
Media
Website http://www.voorwaarts.net/
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Communistische Jongerenbeweging (CJB) is een Nederlandse marxistisch-leninistische jongerenorganisatie, de jongerenorganisatie van de Nieuwe Communistische Partij (NCPN).

De CJB werd op 21 september 2003 opgericht als voortzetting van de eerdere NCPN-Jongeren, welke een platform was binnen de NCPN. Lidmaatschap van de CJB staat open voor iedereen tussen de 15 en de 35 jaar. De CJB gaf maandelijks het tijdschrift Voorwaarts! uit, dat tegenwoordig verschijnt in de vorm van een website (Voorwaarts.net) en onregelmatig verschijnende papieren publicaties.

Organisatie[bewerken]

De CJB is georganiseerd in afdelingen en regio's. Het hoogste orgaan is de algemene ledenvergadering die ten minste één keer in de twee jaar gehouden wordt. Afdelingen bevinden zich in Amsterdam, Overijssel, Bergen op Zoom/Breda, Zuid-Holland en Groningen. Daarnaast zijn er over het hele land verspreid leden actief die niet direct georganiseerd zijn in afdelingen.

De CJB was op het 5de NCPN-congres, juni 2006, met een eigen gastdelegatie aanwezig. Dubbellidmaatschap van de CJB en de NCPN is toegestaan, in tegenstelling tot lidmaatschap van andere Nederlandse politieke organisaties.

De CJB maakt haar ledenaantal niet openbaar. Doordat de CJB pas sinds 2003 bestaat is het regionaal nog bezig met het ontwikkelen van de organisatie en is een groot deel van de leden niet direct georganiseerd in afdelingen.

Politieke activiteiten[bewerken]

CJB'ers tijdens een vakbondsactie

De CJB houdt zich naar eigen zeggen bezig met "het politiek bewust maken en de emancipatie van jongeren uit de werknemers en werkloze klasse in Nederland"[1] en zegt onder meer strijd te voeren voor de belangen van jongeren uit die doelgroep op het gebied van onderwijs en werk, actief te zijn in de vredesbeweging en de vakbond. De CJB is actief in de beweging voor solidariteit met het Cubaanse communistische bewind en wat zij ziet als de strijd tegen fascisme en racisme. Cuba is hierbij voor de CJB, net als Venezuela en Nepal, een voorbeeld hoe het socialisme als alternatief voor het kapitalisme dient. De CJB neemt regelmatig deel aan demonstraties, waaronder demonstraties van Keer het Tij, huurdersbeweging SASH en de anti-oorlogsbeweging. De CJB is verder actief in de vakbeweging FNV, in grassroots platformen als "FNV Vecht voor je recht" en "Bondgenootje"[2][3] , de studentenbonden en lokale politiek. Daarnaast zijn er banden met de AFVN/Bond van Antifascisten en de Anti-Fascistische Aktie.

De CJB neemt ieder jaar deel aan de Nationale Hannie Schaft Herdenking in Haarlem en de herdenking van de Februaristaking in Amsterdam.

Andere activiteiten zijn onder andere de in maart 2006 gehouden petitie tegen de plannen van de Tsjechische regering voor het verbieden van de Tsjechische Unie van Communistische Jeugd (KSM). Bij de CJB ligt ook het initiatief voor de jaarlijkse 1 mei-viering in Bergen op Zoom, georganiseerd samen met andere (linkse) organisaties.[4]

Internationaal[bewerken]

De CJB is ook op internationaal gebied actief. De CJB neemt ieder jaar deel aan het "Vredeskamp" [5], georganiseerd samen met de Comac, jongerenorganisatie van de Belgische PVDA. Daarnaast nam de CJB deel aan verschillende conferenties, waaronder het International Communist Seminar in Brussel [6], en de jaarlijkse Conferenties van Europese Communistische Jongerenorganisaties. Ook is de CJB een observerend lid van de Wereldfederatie van Democratische Jeugd, en nam deel als de Nederlandse vertegenwoordiging op het 17e Wereldfestival voor Jeugd en Studenten in Zuid-Afrika.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties