Corneille (kunstschilder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Guillaume Cornelis "Corneille" van Beverloo (1995).png

Corneille Guillaume Beverloo, beter bekend als Corneille (Luik, 3 juli 1922 - Auvers-sur-Oise (Frankrijk), 5 september 2010) was een Nederlandse Cobra-schilder.

Biografie[bewerken]

Drie bekers met decoratie door Corneille

Corneille werd geboren in het Belgische Luik, als kind van Nederlandse ouders. Hoewel grotendeels autodidact, volgde hij kunstcursussen aan de Amsterdamse Academie, tussen 1940 en 1942. In 1946 hield hij in Groningen zijn eerste expositie.

Aanvankelijk sterk beïnvloed door het werk van Picasso, maakte hij zich in 1948 hiervan los en trad toe tot de Cobra-beweging; hij is daarvan medeoprichter, samen met onder anderen Karel Appel, Jan Nieuwenhuijs en diens broer Constant Nieuwenhuijs.

In 1950 verhuisde hij van Amsterdam naar Parijs waar hij tot 1968 samenleefde met de fotografe Henny Riemens [1] (1928-1993). Het paar trouwde in 1955 te Amsterdam en reisde meermalen naar andere delen van de wereld: Noord-Afrika, Noord-Amerika, de Antillen en Zuid-Amerika. Deze reizen bepalen in hoge mate de aard van zijn werk. Vanaf 1960 viel hij terug op figuratieve kunst, waarbij vrouwen, vogels, bloemen en vaak personages tot zijn artistiek vocabularium behoren.

Corneille bleek medio 2005 nog even werklustig als vroeger, ook al werd er bericht dat hij depressief zou zijn.[2]

Zelf beweert hij dat schilderen geen hobby of werk is, maar eerder een roeping. De laatste jaren had Corneille zijn atelier in Parijs. Bezoekers werden vrijwel niet gedoogd door de kunstenaar.

In 2006 is een recordbedrag betaald van € 215 000 voor een schilderij van Corneille.

Hij maakte de laatste jaren een moeilijke tijd door; hij verbleef kennelijk in een inrichting en werd (volgens een door zijn echtgenote tegengesproken bericht) onder curatele gesteld door zijn vrouw en zoon, omdat hij het geld verkwanseld zou hebben, veroorzaakt door een bipolaire stoornis. Corneilles vrienden en galeriehouders beweren echter dat zijn gezin hem heeft laten opsluiten omdat ze geld wilden. In juni 2007 leek hij er weer bovenop te zijn; hij was persoonlijk aanwezig bij de opening van een tentoonstelling in het CoBrA-museum in Amstelveen.

In 2008 werd een kwestie omtrent de auteursrechten op zijn werk onderwerp van een civiel geschil voor de rechtbank te Amsterdam. Daarin ging het met name om de vraag of Corneille leed aan een geestesziekte op het moment dat hij rechten op zijn werk overdroeg en of deze overdracht daardoor vernietigbaar is, en in hoeverre eventueel door zijn wederpartij een beroep op het vertrouwensbeginsel mogelijk is, doordat een achteraf gesteld wilsgebrek dan niet was opgemerkt. In dit geschil is op 10 september 2008 een eerste vonnis gewezen.

Corneille leefde teruggetrokken in het Maison du Cedres in het Franse departement Val-d'Oise. Hij overleed op 5 september 2010. Corneille werd begraven op de begraafplaats in Auvers-sur-Oise, waar in 1890 ook Vincent van Gogh werd begraven.[3]

Werken[bewerken]

Katvogel, in 2001 geplaatst in Heerhugowaard nabij het station. Een identiek beeld staat ook nabij het CoBra Museum in Amstelveen.

Zijn kunstwerk Au sein de désert, il y a encore de la place pour les yeux (1949) heeft bij een veiling in Kopenhagen (2006) € 281 000 opgebracht. Nog nooit is voor een van zijn werken een dergelijk bedrag betaald.

Corneille heeft ook levensgrote sculpturen gemaakt. Zijn werk 'Le Bateau de L'espoir' werd in 1993 verkocht voor ƒ 70 000 en is tegenwoordig een veelvoud van dit bedrag waard.

Hij bleef tot het eind van zijn leven schilderen. Volgens zijn woordvoerder Boudewijn Hiltermann waren de drie kunstolifanten voor de Olifantenparade de laatste werken die Corneille voltooide. De veiling van een van deze olifanten op 13 november 2009 in de Westergasfabriek in Amsterdam leverde € 42 000 op.

Op 9 september 2010 werd zijn laatste kunstwerk, Corneillefant 3, geveild in Emmen.

Onderscheidingen[bewerken]

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Bibliografie (selectie)[bewerken]

  • Kuyvenhoven, F. (2010) Index Nederlandse beeldende kunstenaars, kunstnijveraars en fotografen. ISBN 9789072905550

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 'Ooggetuige van Cobra', foto's en tekst Henny Riemens, voorwoord Ed Wingen - Galerie Jaski & uitgeverij Van Spijk, Venlo 1988 ISBN 9062160948
  2. Corneille is zwaar depressief, aldus een kort bericht in het Algemeen Dagblad op 10 juni 2005, pag. 17. Hij zou blijkens dat bericht in Parijs daarvoor "behandeld worden" en "volgens geruchten" zou zijn vrouw, Natasja de Laktionoff, hem "onder curatele" hebben laten stellen, maar zij sprak dit (volgens datzelfde bericht) tegen. Corneilles appartement in Amsterdam zou zijn "leeggehaald" en hij had "enkele rechtszaken lopen over het auteursrecht op zijn werk".
  3. De Begraafplaats, december 2010
  4. Objecten in het Rijksmuseum