Cobra (kunst)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cobra-invitatie van Jean Raine
Cobra museum voor moderne kunst in Amstelveen

Cobra is een Europese kunststroming binnen de moderne kunst uit eind jaren 40 van de 20e eeuw.

Cobra ontstond op 8 november 1948 te Parijs onder impuls van de Deen Asger Jorn en de Belgische schrijvers/kunstschilders Christian Dotremont en Joseph Noiret en was een nieuwe internationale vereniging van kunstschilders en literatoren.

De naam Cobra heeft betrekking op de drie hoofdsteden van de landen waar de oprichters Asger Jorn, Dotremont en Noiret, en Constant, Corneille en Appel respectievelijk vandaan kwamen: Copenhagen - Brussel - Amsterdam.

Pas veel later werd door het Cobra Museum de naam Cobra commercieel gebruikt als handelsmerk. Het beeldmerk wordt geschreven als CoBrA, in het aan het begin van de 21e eeuw populaire CamelCase.

Korte bloei[bewerken]

Mede door zware ziekte van zowel Jorn als Dotremont, beiden lagen met tuberculose in het sanatorium, kwam er reeds in 1951 een eind aan deze kunstzinnige vereniging. Echter niet enkel door ziekte maar ook doordat deze stroming algemeen aanvaard begon te raken en daarmee de bedoeling van de groep teniet werd gedaan. Toch had in Kopenhagen Jorn al Else Alfelt, Ejler Bille, Egill Jacobsen, Henry Heerup, Carl-Henning Pedersen en de schrijver Jørgen Nash onder Cobra samengebracht. De revue "Hellhesten" had die kunstenaars reeds gegroepeerd tijdens de oorlogsjaren. Ook de schilders Erik Ortvad en Mogens Balle met de schrijver Uffe Harder sloten zich bij Cobra aan.

Te Brussel deden Dotremont en Noiret een beroep op hun realistisch-revolutionaire vrienden: de schrijvers Marcel Havrenne en Hugo Claus en de schilders Pierre Alechinsky, Pol Bury, Louis Van Lint, de etnoloog Luc de Heusch en de musicus Jacques Calonne. De dichter Jean Raine werkte mee aan het Cobra-tijdschrift, de de film Perséphone en de tentoonstelling in 1951 te Luik.

Te Amsterdam vonden Anton Rooskens, Jan Nieuwenhuys, Eugène Brands, Lucebert en Theo Wolvecamp de weg naar Cobra.

De beweging werd nog aangevuld met de Duitse kunstschilder Karl Otto Götz en zijn "Meta"-vrienden, de Japans-Amerikaanse sculpteur Shinkichi Tajiri, de Engelse schilder Stephen Gilbert, de Franse schilders Jean-Michel Atlan en Jacques Doucet en de schrijvers Édouard Jaguer en Michel Ragon.

De mensen van Cobra keerden zich vooral tegen elk esthetiserend academisme dat te zeer het intellectualisme benadrukte. Vandaar het voor de hand liggende tegengestelde: vorm, lijn en kleur zijn de weergave van een puur spontane actie waarbij ze niet aarzelden terug te grijpen op de zogenoemde primitieve kunst, kindertekeningen en wat tegenwoordig outsider art wordt genoemd. In deze drie kunstuitingen zagen zij een overeenkomstige spontaniteit vanuit het naïeve karakter, naïef in de zin van ongeschoold, onwetend. De nauwelijks voorbije oorlog had daarbij, bij de meesten, een marxistisch bewustzijn teweeggebracht.

Invloed van Cobra[bewerken]

De Cobra-beweging heeft, ondanks het korte bestaan, een grote invloed gehad op de moderne kunst.

Cobra Museum[bewerken]

In Amstelveen is in het Stadshart Amstelveen het Cobra Museum voor Moderne Kunst gevestigd. In de binnentuin van het museum is een Japanse kiezeltuin ingericht naar een ontwerp van Tajiri.

Oorspronkelijke leden[bewerken]

De oorspronkelijke Cobra-leden waren:

Literatuur[bewerken]

Externe link[bewerken]