De Útlopers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Útlopers
Afbeelding gewenst
Type Dweilorkest
Origine Sneek
Jaren actief 2009-heden
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Útlopers is een dweilorkest (blaaskapel) uit het Friese Sneek dat is opgericht in 2009. De band bestaat uit zestien muzikanten gekleed in Roze Polo's. De Útlopers[1] treden jaarlijks meer dan vijftig keer op in binnen- en buitenland. Ze treden op bij onder andere trouwerijen, dorpsfeesten, sportwedstrijden, muziekfestivals, taptoes[2], optochten, op TV en bij de Radio en tijdens de Sneekweek. Met een repertoire van meer dan tweehonderd nummers, hebben ze de mogelijkheid om met alle genres bij elke gelegenheid op te treden. De arrangementen worden geschreven door leden van de Útlopers zelf, waardoor ze hun eigen "sound" hebben kunnen creëren.

De bezetting van de Útlopers bestaat uit:

Optredens[bewerken | brontekst bewerken]

De Útlopers treden op in binnen- en buitenland. Zo hebben ze onder andere opgetreden in Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Zwitserland en België. Hier speelden ze tijdens allerlei evenementen zoals met carnaval, jubilea, dorpsfeesten, Special Olympics, diverse Elfstedentochten, waterpolowedstrijden, handbalwedstrijden, nieuwjaarsduiken, oktoberfeesten, sinterklaasoptochten, Koningsdag en andere themafeesten.

De Útlopers hebben als huisband van het Thialf meer dan vijftig keer opgetreden tijdens diverse wedstrijden zoals het Nk, EK en WK Schaatsen en olympische kwalificatietoernooien. Daarnaast waren de Útlopers ook te zien tijdens de heropening van het Thialf[3] met Koning Willem-Alexander. Maar ook tezamen met Mattie & Wietze[4] van Qmusic en als 100% NL Dweilorkest[5] waren ze in het Thialf te vinden. Tijdens het WK Afstanden in het Olympisch Stadion (Amsterdam), waren de Útlopers ook aanwezig.

Naast Qmusic en 100%NL hebben de Útlopers op de radio samengewerkt met o.a. Radio 538 (Coen en Sander Fest), met SLAM!, met de EO, BNNVARA (Spuiten en Slikken), en de Top 2000 van Radio 2.

De Útlopers zijn sinds 2017 jaarlijks te zien en horen bij All You Need Is Love[6], maar op TV waren ze ook te zien bij Chantals Pyjama Party The Big Music Quiz, Even tot hier[7] van Van der Laan & Woe en in het programma De IJzersterkste. Ook speelden de Útlopers op het TROS Muziekfeest op het plein en tijdens diverse voetbalwedstrijden van Ajax, AZ en Sc Heerenveen.

De Útlopers zijn ook te zien in de hit van René Karst: Atje voor de sfeer[8] en waren ze hét onderwerp in de video van Klikbeet[9] als de "Rauwdouwers".

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande muziek is uitgebracht op Spotify, Deezer, TikTok en Youtube. Van de Single "Los in de Sneekweek!" is ook een CD uitgebracht.

  • Single "Los in de Sneekweek!" (2013)
  • Single "Dance Monkey" (2019)
  • Single "Sneek is Leeg" (2020), tezamen met o.a. coverband SMÛK, René Karst[10] en de Zware Jongens.
  • Single "Ja Jij" (2022), cover van Joe Stagiair van de Show
  • Album "The First Decade" (2022), met daarop 22 nummers.

Wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

De Útlopers hebben in hun bestaan meegedaan aan diverse nationale en internationale Dweilwedstrijden. Hierbij zijn ze vaak met de winst naar huis gegaan. Zo zijn de Útlopers Nederlands kampioen[11] dweilorkesten, en ook Belgisch[12][13] en Europees kampioen.

1e plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

2e plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

3e plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast muziek maken pakken de Útlopers meer projecten op, zoals onderstaande projecten.

Útlopersbus[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 schaften de Útlopers een 17-persoons Mercedes-Benz (D309D) aan. Hiermee hebben ze als een van de weinige dweilorkesten in Nederland een eigen vervoersmiddel. De bus is, net als de kleuren van de band, volledig in het roze gewrapt, met op het dak de Friese vlag.

Útvolgers[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 startten de Útlopers het Útvolgers-project op, waarbij mensen Útvolger (volger van de Útlopers) kunnen worden. Deze mensen krijgen tweemaal per jaar een clubblad, mogen mee naar een dweildag waar de Útlopers aan deelnemen én zijn uitgenodigd voor het jaarlijkse Útvolgersfeest. Het bleek een schot in de roos. Inmiddels zijn er meer dan honderd Útvolgers. Sinds 2016 hebben de Útlopers dit feest uitgebreid met een Kidsmiddag, zodat de kinderen uit Sneek ook een muzikaal feest kunnen beleven.

Pand[bewerken | brontekst bewerken]

in 2016 volgde wederom een grote mijlpaal voor de Útlopers door de aankoop van een eigen pand. Dit pand werd nieuw gebouwd aan de rand van Sneek en doet dienst als repetitieruimte, vergaderruimte en als stalling voor de bus.

Opnamestudio[bewerken | brontekst bewerken]

In 2019 hebben de Útlopers eigen opnameapparatuur aangeschaft, hierdoor zijn ze in de mogelijkheid om snel muziekopnames te maken voor bijvoorbeeld tv en radio. Sinds 2019 zij er al diverse nummers opgenomen in hun eigen muziekstudio.