De joviale Gille

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De joviale Gille
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 286
Scenario Peter Van Gucht met medewerking van Bruno De Roover
Tekeningen Luc Morjaeu
Peter Quirijnen (decors)
Eric De Rop (inkting)
Tom Wilequet (dtp-opmaak)
Isabelle Van Laerhoven (inkleuring)
Eerste druk 2007
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De joviale Gille is een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het wordt geschreven door een scenario- en tekenteam onder leiding van Peter Van Gucht en Luc Morjaeu. Het wordt gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 13 september 2007 tot 2 januari 2008. De eerste albumuitgave was op 10 oktober 2007.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

In dit verhaal spelen de volgende personages mee:

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit verhaal speelt zich af op de volgende locaties:

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Lambik ontdekt bij het opruimen van zijn zolder een oude koffer met het dagboek van zijn voorvader Evarist en diens kostuum van de Gilles van Binche. Tante Sidonia gaat op vakantie naar Griekenland, en Suske, Wiske en Jerom vergezellen Lambik naar de stad Binche in Wallonië. Lambik wil meelopen in de stoet van de Gilles!

Maar dat is buiten de legende van de Gilles van Binche gerekend: zij bewaken een smaragd en het standbeeld van de Incagod Quatch, die in ruil de stad beschermt. In Binche wordt al eeuwenlang carnaval gevierd; eerst een heidens feest om de lente te verwelkomen, later een christelijk feest wat de vasten aankondigde. In 1549 droeg Maria van Hongarije het carnavalsfeest op aan Filips II van Spanje, om de verovering van Amerika te vieren. De Spanjaarden lieten het Incabeeld achter in een geheime kelder in de Sint-Ursmerkerk.

Een dief slaagt er echter in om de smaragd uit het standbeeld te stelen en door een dom toeval komt dat juweel in handen van een nietsvermoedende Lambik. Die wordt ontvoerd door de dief en Suske en Wiske zetten de achtervolging in. Intussen is de god Quatsch in blinde woede ontstoken en neemt hij wraak op de stad Binche, vastbesloten om die van de kaart te vegen. Er barst een heftig noodweer los boven Binche waarbij de stad veel schade oploopt.

Suske en Wiske gaan met de inspecteur op zoek naar Lambik, maar deze inspecteur blijkt zelf achter de diefstal te zitten. Hij wilde met de smaragd zijn doodzieke vrouw genezen, en had daarvoor een privé-detective ingehuurd. Omdat het de bedoeling was de smaragd dezelfde dag nog terug te brengen, worden de mannen vergeven door het Incabeeld. De vrouw van de inspecteur wordt genezen, en alle schade in het stadje wordt hersteld. Lambik krijgt ook een beloning, en mag een jaar later meelopen als Gille de Binche.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]


Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
De Standaard / Het Nieuwsblad 181 13 september 2007 - 2 januari 2008 De curieuze neuzen De elfstedenstunt
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vierkleurenreeks 297 10 oktober 2007 De curieuze neuzen De elfstedenstunt
Luxe reeks 71 10 oktober 2007 De curieuze neuzen De elfstedenstunt

Achtergronden bij de uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

  • De eerste publicatie vindt plaats in de dagbladen De Standaard en Het Nieuwsblad met 2 stroken per dag vanaf 14 september 2007. Hieraan voorafgaand is op 13 september 2007 de gebruikelijke aankondiging.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]