Edward Snowden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Edward Snowden
Edward Snowden-2.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Edward Joseph Snowden
Geboren Elizabeth City, 21 juni 1983
Nationaliteit Amerikaans
Bekend van klokkenluiden

Edward Joseph Snowden (Elizabeth City, 21 juni 1983) is een voormalig medewerker van de CIA, die daarna als systeembeheerder via het bedrijf Booz Allen Hamilton voor de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA werkte. Snowden lekte in juni 2013 informatie over een reeks van spionageactiviteiten door het NSA op internet, die door de kranten The Washington Post en The Guardian werd gepubliceerd.

Het ging hierbij onder meer om een powerpoint-presentatie waarin werd uitgelegd hoe de NSA wereldwijd online communicatie in de gaten houdt door middel van het programma PRISM.[1] Later kwamen ook documenten over het programma XKeyscore en een reeks andere spionageactiviteiten van de NSA naar buiten, waaronder het programma Bullrun dat beveiligde internetcommunicatie kan ontcijferen. Op 14 juni 2013 werd op last van het FBI een arrestatiebevel wegens spionage tegen de klokkenluider uitgevaardigd.

Asiel[bewerken]

Op het moment van zijn eerste onthullingen verbleef Snowden in een hotel in Hongkong.[2][3] Toen hij daar gearresteerd dreigde te worden op verzoek van de VS, nam hij op 23 juni een vlucht naar Moskou.[4] Later die dag zou blijken dat hij ondertussen politiek asiel had aangevraagd in Ecuador, zo bevestigde de Ecuadoraanse minister van buitenlandse zaken.[5] Ook Julian Assange, de man achter WikiLeaks, vroeg eerder asiel aan in Ecuador aangezien dat land geen uitleveringsakkoord heeft met de Verenigde Staten betreffende politieke misdrijven.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft meegedeeld dat de onthullingen over spionageprogramma's van de VS zullen doorgaan, ongeacht wat er met Snowden gebeurt. Snowden heeft versleutelde kopieën van de documenten gemaakt, die reeds zijn verspreid.

Landen die Snowden eventueel asiel willen verlenen zijn Nicaragua, Venezuela en Bolivia. Op 9 juli 2013 accepteerde Snowden het aanbod voor asiel door Venezuela; hij verbleef op dat moment in de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou, in de nautrale transit-zone. Mede doordat de Verenigde Staten zijn paspoort introkken per 22 juni werd een vlucht naar Zuid-Amerika problematisch. Op 12 juli 2013 organiseerde Snowden een bijeenkomst waarvoor hij bepaalde personen uitnodigde die voor diverse mensenrechtenorganisaties werken. Tijdens deze bijeenkomst maakte hij bekend dat hij tijdelijk asiel in Rusland had aangevraagd. Het verzoek werd behandeld door de Russische migratiedienst.[6] Op 1 augustus 2013 werd Snowden tijdelijk politiek asiel van één jaar in Rusland verleend.[7] De Verenigde Staten reageerden teleurgesteld: Het besluit ondermijnt de jarenlange samenwerking tussen beide landen bij het handhaven van wetten aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Werkwijze[bewerken]

Snowden had zo'n 20 tot 25 medewerkers van het NSA-kantoor overgehaald om hun wachtwoord met hem te delen. Zo verkreeg hij toegang tot tienduizenden documenten over programma's en andere spionagepraktijken. Nadat hij een goede uitvalsbasis had, lekte hij bepaalde documenten, die zo over de hele wereld verspreid werden.[8][9] Snowden zou tijdens zijn werkzaamheden tussen de vijftig- en tweehonderdduizend geclassificeerde documenten hebben gekopieerd.[10]

Prijzen en nominaties[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. bar. (10 juni 2013). 'Amerikaanse regering vernietigt de privacy.' De Standaard, p. 2-3.
 2. Mullen, Jethro, Labott, Elise; Cratty, Carol. "NSA leaker holed up in Hong Kong hotel, running low on cash", CNN, 10 juni 2013. Geraadpleegd op 10 juni 2013.
 3. US leaker Edward Snowden 'defending liberty'. BBC News (10 juni 2013)
 4. (en) Snowden leaves Hong Kong; final destination unclear, Los Angeles Times, 23 juni 2013
 5. (en) Fugitive Edward Snowden asks Ecuador for asylum, BBC, 23 juni 2013
 6. Barry, Ellen; Andrew Roth (12 juli 2013). "Snowden Is Said to Renew Plea for Asylum in Russia". The New York Times.
 7. Snowden krijgt asiel in Rusland en verlaat vliegveld, NU.nl, augustus 2013
 8. Reuters 8-11-2013
 9. Deze documenten zijn door de ACLU ondergebracht in het NSA Archive (Introducing the ACLU's NSA Documents Database, 3 april 2014)
 10. Spionnen uiten zorgen over informatievoorraad Snowden
 11. Kolk, T. van der, Klokkenluider Snowden genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede. de Volkskrant, 15 juli 2013
 12. Heise Online-Autoren Detlef Borchers, anw. Whistleblower-Preis für Edward Snowden. Heise Online (2013-07-23) Gearchiveerd van het origineel op 2013-07-25 Geraadpleegd op 2013-07-25
 13. Sven Lüders. Fritz-Bauer-Preis an Edward Snowden. Humanistischer Pressedienst (2013-07-24) Gearchiveerd van het origineel op 2013-07-25 Geraadpleegd op 2013-07-25
 14. Snowden krijgt prijs voor klokkenluiders, NU.nl, 2 augustus 2013