Eschatologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Eschatologie is de 'leer van de laatste dingen'. Deze in oorsprong westerse term verwijst in christelijke, joodse en islamitische religies naar wat wordt omschreven als het einde van de wereld of het einde der tijden.

Etymologie[bewerken]

Zoals veel theologische begrippen is ook dit begrip afkomstig uit het Grieks. Het is een vernederlandsing van de combinatie van het Griekse ἔσχατος (eschatos) en λόγoς (logos). Eschatos betekent zoiets als 'het laatste' of 'het einde'. Logos betekent letterlijk 'woord' en in bredere zin 'leer'. Samengesteld staat er dan 'leer van het einde'.

Betekenis[bewerken]

Een 'eschatologie' kan zijn een beschrijving van de 'laatste dingen'. Laatst dient te worden opgevat in temporele zin. De “Vier Laatste Dingen” (Latijn “Quatuor Novissima”) worden behandeld in de eschatologie en zijn: Dood, Laatste Oordeel, Hemel en Hel. Een andere benaming voor de laatste dingen is ook wel "de eindtijd".

Tegelijkertijd kan het woord eschatologie ook een actieve betekenis hebben. Mensen die met elkaar spreken over de eindtijd, mensen die in hun religie actief met de laatste dingen bezig zijn, bedrijven eschatologie.

Christendom[bewerken]

Het woord eschatos wordt in het Nieuwe Testament gebruikt om het einde aan te duiden dat met de wederkomst van Jezus zal beginnen. Jezus belooft zijn volgelingen bij zijn hemelvaart dat hij zal terugkeren, en dat dan alle leed geleden zal zijn. Hij zal komen om te oordelen de levenden en de doden, zeggen christenen in hun geloofsbelijdenis. Hiermee wordt verwezen naar de woorden van Jezus als hij spreekt over de Dag des oordeels.

In het Bijbelboek Openbaring wordt een profetie van Johannes beschreven, die door de meeste kerken wordt uitgelegd als een voorspelling van het einde der tijden.

Islam[bewerken]

Binnen de islam kent men ook een sterk geloof in het einde der tijden.

Moslims geloven dat de profeet Isa (Jezus) en/of de Mahdi, volgelingen van de Profeet Mohammed, naar de aarde terug zullen keren op een door Allah gekozen moment. De Mahdi zal alle oorlogen stoppen en er zal een tijdperk van vrede aanbreken.

In het bijzonder de sjiitische moslims geloven sterk in de komst van de Mahdi, die recht zal spreken over alle personen op aarde. Zij geloven dat alleen voor de rechtgeaarde moslims plek is in de hemel. Soennieten daarentegen zijn van mening dat alleen Allah daarover mag oordelen.

Maya's[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie 2012-fenomeen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De laatste dag van de 13e baktun uit de Mayakalender (13.0.0.0.0 4 Ahau 3 Kankin) wordt door een aantal wetenschappers gelijkgesteld met de gregoriaanse datum 21 december 2012. Volgens Maya-berekeningen komt het zonnestelsel dan op één lijn te staan met Hunab K'u, het centrum van de Melkweg. De Aarde en de Zon staan dan op één lijn met elkaar en met het hart van de Melkweg. Volgens verschillende theorieën[bron?] kan dan een omkering van het aardmagnetisch veld gebeuren. Pas na drie dagen, waarin de aarde zich in een 'schemerwereld' bevindt, zou op 23 december 2012 de Mayakalender terugkeren naar zijn beginpunt. Men hecht vaak een sterk geloof aan deze interpretaties in newagekringen; de Maya's zelf hechtten volgens historici en archeologen niet zo veel waarde aan deze datum.

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek eschatologie op in het WikiWoordenboek.