Fougères

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fougères
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Fougères (Frankrijk)
Fougères
Situering
Regio Bretagne
Departement Ille-et-Vilaine 35
Arrondissement Fougères-Vitré
Kanton hoofdplaats van 2 kantons: Fougères-1 en Fougères-2
Coördinaten 48° 21′ NB, 1° 12′ WL
Algemeen
Oppervlakte 10,46 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
20.653[1]
(1.974 inw./km²)
Hoogte 62 - 171 m
Burgemeester Louis Feuvrier
(29 juni 2007)Bewerken op Wikidata
Overig
Postcode 35300
INSEE-code 35115
Detailkaart
Fougères (Ille-et-Vilaine)
Fougères
Locatie in Frankrijk Ille-et-Vilaine
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Fougères is een gemeente in Frankrijk, in Bretagne (departement Ille-et-Vilaine). De gemeente telde 20.653 inwoners op 1 januari 2021.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Inname van Fougères (1449) tijdens de Honderdjarige Oorlog

Zoals de stad Vitré is ook de oude stad van Fougères een vesting in de Marches de Bretagne, het grensgebied van het hertogdom Bretagne. Fougères werd op een vooruitstekende gedeelte van een berg boven de rivier de Nançon gebouwd. In tegenstelling tot het kasteel van Vitré, is dat van Fougères echter in het dal van de rivier gebouwd. Het was oorspronkelijk door een grillige bocht van de Nançon en door moerassen omgeven en daardoor tot de uitvinding van de artillerie haast onneembaar.

De plaats ontwikkelde zich naast het kasteel, aan de oever van de Nançon. Hier kwamen watermolens die werden gebruikt voor de productie en het verven van stoffen en voor leerlooierijen. Hoger gelegen ontstond de Ville Haute. Dit stadsdeel werd grotendeels verwoest in een brand in de 18e eeuw. Bij de heropbouw mocht er voortaan enkel in steen gebouwd worden.

De stad was een strijdtoneel van de chouans tegen de republikeinse troepen tijdens de opstand in de Vendée (jaren 1790), die zich ook uitbreidde tot in Bretagne.

Vanaf 1850 kwam de industriële revolutie op gang in Fougères. De stad werd een van de meest geïndustrialiseerde van Bretagne en genoot bekendheid door haar schoenfabrieken. De fabrieken lagen vooral in de nieuwe wijk Bonabry. Vanaf de jaren 1970 verdween een groot deel van de industrie wat leidde tot werkloosheid.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Fougères zwaar gebombardeerd. Een deel van het middeleeuwse centrum ging verloren. Bij de wederopbouw werd gebruikgemaakt van moderne materialen.[2]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de Place aux Arbres, een openbaar in terrasvorm aangelegd park, bevinden zich het gemeentehuis en de kerk Saint-Léonard, 15e en 16e eeuw, staan. Vanaf de noordwestelijke parkterrassen heeft men een panoramisch uitzicht op de wijk Saint-Sulpice aan de andere oever van de Nançon en vooral op het kasteel. Vanuit het park leiden verscheidene wegen naar beneden, naar de bruggen over de Nançon, en naar de wijk Saint-Sulpice. De wegen eindigen bij de Place du Manchix, waaraan en in de omgeving, nog vele oude huizen staan.

De kerk Saint-Sulpice, 15e en 16e eeuw, heeft een opmerkelijk interieur. Vanuit de kerk kan men een rondwandeling om het kasteel van Fougères maken op de Rue-le-Bouteille. Men ziet, van oost naar west, de vierkante Tour de Cadran uit de 13e eeuw, de Tour Raoul en de Tour Surienne, 15e eeuw, gebouwd voor de artillerie, en dan naar het noorden toe, de Tour Mélusine, uit de 14e eeuw. Deze is bijna 31 m hoog, 13 m in doorsnede en de muren zijn 3,60 m dik. De Porte Notre-Dame is een van de oudste poorten van de oude stadsvesting en vormt een schakel tussen de stadsvesting en het kasteel.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Fougères bedroeg op 1 januari 2021 10,46 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 1.974,5 inwoners per km².

De onderstaande kaart toont de ligging van Fougères met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal, bron: INSEE-tellingen.

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Fougères is vier keer etappeplaats geweest in de wielerkoers Ronde van Frankrijk. In 1985 won La Vie Claire er de ploegentijdrit en in 2015 en 2021 was de ritzege voor de Brit Mark Cavendish.

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Fougères heeft stedenbanden met:[3]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Fougères van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.