Frankfurt (Main) Hauptbahnhof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
31-03-2015

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Beroerd, deels onbegrijpelijk, Nederlands

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Logo Deutsche Bahn.svg    Frankfurt (Main) Hauptbahnhof   S-Bahn-Logo.svg
Het station gezien vanaf de Main Toren
Het station gezien vanaf de Main Toren
Plaats Frankfurt am Main
Afkorting FF
Opening 18 augustus 1888
Perronsporen 25 (trein), 4 (ondergrondse S-Bahn), 4 (metro)
Lijn(en) Frankfurt-Kassel
Frankfurt-Fulda
Frankfurt-Hanau
Frankfurt-Wiesbaden
Frankfurt-Mainz
Frankfurt-Heidelberg
Frankfurt-Limburg
Frankfurt-Friedrichsdorf
Citytunnel Frankfurt
Metro van Frankfurt
Reizigers 350.000 per dag
Coördinaten 50° 6′ NB, 8° 40′ OL
Frankfurt (Main) Hauptbahnhof
Frankfurt (Main) Hauptbahnhof
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Ingang

Station Frankfurt am Main Hauptbahnhof (ook wel Frankfurt am Main Hbf of Frankfurt Hauptbahnhof), is het hoofdstation van de Duitse Spoorwegen (DB) in Frankfurt am Main, gelegen in de deelstaat Hessen. Met ongeveer 130 miljoen reizigers per jaar is dit het op een na drukste spoorwegstation van de DB en een van de drukste in Europa.

Geschiedenis[bewerken]

Het station bij opening 1888

Het kopstation werd geopend op 18 augustus 1888. Het station is ontworpen door de architect Hermann Eggert. Tot 1915, met de bouw van het centraal station van Leipzig, was het Hauptbahnhof in Frankfurt het grootste station in Europa. In 1924 werden twee neo-klassieke zalen toegevoegd aan elke kant van de grote hal. Het aantal perrons werd verhoogd tot 24.[bron?] Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw gedeeltelijk beschadigd is (met name de ramen in de zalen voor de perrons). In 1956 werd het station volledig geëlektrificeerd. Een jaar later werd Europa's toenmalige grootste seinhuis opdracht (die zijn gebouwd in een eigentijdse stijl van de tijd) is nu uitgegroeid tot een monumentaal pand.

Te beginnen met de bouw van de U-Bahn Frankfurt in 1971 werd een ondergrondse verdieping aan de voorkant van het hoofdgebouw, met de stad eerste openbare roltrap en met een groot winkelcentrum, een station voor elk van de U-Bahn en de tram-treinen, om schuilkelder en een openbare parkeerplaats gebouwd. De ondergrondse stations werden geopend in 1978.

Tussen 2002 en 2006 werd de Hall daken, dat is een monumentaal pand, gerenoveerd. Het gaat om de uitwisseling van oude stalen liggers, herinstallatie van vensters die werden vervangen door panelen na de Tweede Wereldoorlog en een algemeen opruimen van de zaalconstructie.

Het operationele deel van het station wordt vernieuwd en het oude seinhuis is onlangs vervangen door elektronisch signaal naar box. Dit was van vitaal belang om de capaciteit van het station te verbeteren. Het nieuwe seinhuis werd operationeel in het najaar van 2005 en zal hogere snelheden toestaan naar het station (tot 60 km/h) na de herinrichting van de sporen.

Gebruik[bewerken]

Twee ICE-treinstellen in Frankfurt

Wat betreft lange-afstandverkeer, het station wint sterk van de ligging in het hart van Europa, 13 van de 24 ICE-lijnen stopt aan het station, evenals 2 van de 3 ICE-Sprinterlijnen. Om de druk op het centraal station te verlichten, stoppen een aantal lijnen nu op het luchthavenstation en in Frankfurt Zuid in plaats van op het centraal station.

Vanuit Frankfurt am Main Hauptbahnhof kan men per ICE en TGV naar de meeste belangrijke bestemmingen in Duitsland en het omliggende buitenland reizen. Zo rijden er treinen naar onder andere Keulen, München, Hamburg, Berlijn, Amsterdam, Brussel, Marseille, Lyon, Zürich, Bazel, Wenen en Parijs.

Met de regionale treinen kan men onder andere naar Koblenz, Limburg, Kassel, Nidda, Stockheim, Siegen, Fulda, Gießen , Aschaffenburg, Würzburg, Mannheim, Heidelberg, Dieburg, Eberbach, Worms en Saarbrücken.

Het ondergrondse S-Bahn-station met voer reizigerssporen is het belangrijkste station in het netwerk. Alle negen S-Bahnlijnen stoppen aan het station.

Het station telt 15 perrons. De gangen bevinden zich onder de 25 reizigerssporen.