Genoom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het genoom[1] of genenbestand[1] van een organisme is het geheel van erfelijke informatie in een cel. Genomica is de wetenschap die het genoom bestudeert.

Bij eukaryoten omvat het genoom één of twee complete sets van chromosomen in de celkern. In de haploïde cellen, zoals de gameten, van een organisme komt één set chromosomen voor; in de diploïde somatische cellen van een organisme komen twee sets chromosomen voor. Het genoom beschrijft het geheel van alle erfelijke factoren in de celkern en het legt het genotype voor alle eigenschappen vast. Bij eukaryote cellen bestaat het genoom meestal uit enkele duizenden tot tienduizenden genen op de lineaire chromosomen: de mens bijvoorbeeld heeft ongeveer 21.000 genen[2].

Naast het nucleair genoom is er ook het DNA in bepaalde organellen. Het mitochondriaal genoom is het DNA van de mitochondria en het plastoom is het DNA van de plastiden (zoals de chloroplasten). De endosymbiontentheorie verklaart hoe in de evolutie plastiden en mitochondriën met hun erfelijk materiaal zijn verkregen door endosymbiose. De chromosomen van deze organellen zijn vaak circulair en lijken daarin sterk op het DNA van bacteriën. Door het proces van endosymbiotische genoverdracht is een deel van het genoom van de endosymbiont overgedragen via het celplasma naar de celkern van de gastheer.[3][4]

  • Er komt mtDNA (mitochondriaal DNA) voor in de mitochondriën, die buiten de celkern liggen en die alleen via de eicel overerven. Bij de mens wordt het gegeven van maternale (moederlijke) overerving van mtDNA gebruikt in de genografie om de verspreiding van de voorouders (of eigenlijk de voormoeders) in de prehistorie in kaart te brengen.
  • Ook in plastiden, zoals de chloroplasten (bladgroenkorrels) van planten, komt DNA voor, het zogenoemde plastoom, dat via de vrouwelijke lijn overerft.

Bij prokaryoten en virussen omvat het genoom al het genetisch materiaal. Bij virussen kan het daarbij gaan om DNA of RNA.

Eukaryoten bevatten naast de exons in de genen ook een groot deel DNA dat niet coderend is; zo'n stuk heet junk-DNA. De betekenis van dit junk-DNA is nog niet duidelijk, maar lijkt wel een functie te hebben bij het decoderen. Bij prokaryote cellen liggen de genen op een ringvormig chromosoom en is het meeste DNA wel coderend. Daarnaast hebben prokaryoten vaak plasmiden die genen kunnen bevatten voor additionele eigenschappen.

In een diploïde cel van een eukaryoot komt elk chromosoom twee keer voor. Bij een autoploïde cel zijn de paren chromosomen hetzelfde en bij een alloploïde cel zijn deze verschillend van elkaar. Veel prokaryoten zijn haploid, wat inhoudt dat het chromosoom maar een keer voorkomt.

Tegenover het genotype staat het fenotype: de uiterlijke verschijning van het organisme.

Zie ook[bewerken]

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. a b Friedbichler, M., I. Friedbichler & A.M.M. van den Eerenbeemt (2009) Pinkhof Medisch Engels. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
  2. Vega Genome Browser 41: Homo sapiens
  3. (en) Nowack E.C.M. & M. Melkonian (2010) Review. Endosymbiotic associations within protists. Phil. Trans. R. Soc. Bull. 365, 699-712
  4. (en) Keeling, P.J. (2004) Diversity and Evolutionary History of Plastids and Their Hosts American Journal of Botany 91(10): 1481–1493