Guido van Spoleto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Guido van Spoleto
- 894
Koning van Italië
Periode 889-894
Voorganger Berengarius I van Friuli
Opvolger Lambert van Spoleto
Westers keizer
Periode 891-894
Voorganger Karel de Dikke
Opvolger Arnulf van Karinthië
Vader Gwijde I van Spoleto
Moeder Ida van Benevento

Guido van Spoleto (? - 12 december 894) was koning van Italië van 889 tot 894.

Hij was de zoon van Guido I van Spoleto (zelf een zoon van Lambert I van Nantes) en van Ida van Benevento. Hij was van Frankische afkomst, maar had ook banden met de Karolingers, aangezien zijn grootvader Lambert als tweede echtgenote Adelaide van Lombardije huwde, een dochter van Pepijn, koning van Italië en zoon van Karel de Grote.

Hij werd in 876 hertog van Camerino en in 882 hertog van Spoleto als Guido III.

Na de dood van Karel de Dikke in 888 mislukte hij in een poging om zich tot koning van Frankrijk te laten verkiezen. Daarop ging hij de strijd aan met Berengarius I van Friuli om het koningschap over Italië. Guido haalde een overwinning bij Trebbia en werd in 889 in Pavia tot koning gekroond.

In 891 zalfde paus Stefanus VI Guido tot Rooms-keizer en het jaar daarop verplichtte hij paus Formosus om zijn zoon Lambert te zalven, om hem aan zijn bestuur te verbinden als hertog, koning en keizer. Paus Formosus keerde zich nadien tegen beiden en steunde voortaan Arnulf van Karinthië. Arnulf van Karinthië deed in 894 zijn intrede in Pavia en liet Berengarius I van Friuli als koning van Italië erkennen.

Guido was gehuwd met Ageltrude, en was de vader van: