Lodewijk de Blinde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lodewijk III
881 of 882 - 928
Keizer van het Roomse Rijk
Periode 901 - 905
Voorganger Arnulf van Karinthië
Opvolger Berengarius I van Friuli
Koning van Provence (Bourgondië)
Periode 887 - 928
Voorganger Bosso
Opvolger Hugo van Arles
Koning van Italië
Periode 901 - 902
Voorganger Berengarius I van Friuli
Opvolger Berengarius I van Friuli
Vader Bosso van Provence
Moeder Ermengarde der Franken

Lodewijk van de Provence, bijgenaamd Lodewijk de Blinde (ca. 881/882 - Arles, 5 juni 928), was koning van Provence (zuid-Bourgondië) van 887 tot 928 en koning van Italië van 900 tot 902. Hij was ook keizer van het Roomse Rijk (toen nog niet "Heilig" genoemd) van 901 tot 905.

Na de dood van zijn vader Bosso van Provence in 887, huldigde hij samen met zijn moeder Ermengard koning Karel de Dikke, die in ruil Lodewijk als koning van de Provence erkende. In 889 werd dit bevestigd door koning Arnulf van Karinthië en de lokale adel koos hem in 890 tot koning.
Lodewijk huldigde Arnulf in 894 en voerde in 895 een oorlog tegen de Saracenen in Fraxinet. In 900 boden Italiaanse edelen hem de koningskroon aan. Lodewijk ging op deze uitnodiging in en versloeg de regerende koning Berengar. In datzelfde jaar werd Lodewijk in Pavia tot koning van Italië gekroond. Het volgende jaar werd hij ook door de paus in Rome tot keizer gekroond. In 902 werd Lodewijk echter verslagen door Berengar. Hij zwoer een eed aan Berengar dat hij naar huis terug zou keren en nooit meer zou proberen om koning van Italië te worden.

In 905 deed Lodewijk echter nog een poging om koning van Italië te worden maar Berengar versloeg hem bij Verona. Als straf voor het verbreken van zijn eed, liet hij Lodewijk zijn ogen uitsteken en dwong hem het keizerschap af te staan. Lodewijk was tot zijn dood koning van de Provence maar de werkelijke macht lag bij zijn zwager Hugo van Arles. Hugo trouwde met zijn zuster en zou Lodewijk na zijn dood als koning opvolgen, en later ook koning van Italië worden.

Toen Lodewijk in 900 uitzich had op het koningschap van Italië, werd ook een verloving aangegaan met Anna, een natuurlijke dochter van Leo VI van Byzantium. Er is echter geen enkele aanwijzing dat ook een huwelijk is voltrokken, en omdat Lodewijk al snel zijn positie in Italië verloor, had Leo er natuurlijk ook geen belang meer bij. In tegenstelling tot oudere bronnen gaan moderne bronnen er daarom vanuit dat dit huwelijk niet is voltrokken.

Lodewijk was wel zeker getrouwd met Adelheid, een nicht van Rudolf I van Bourgondië en werd de vader van:

Bron: Lodewijk in Foundation for Medieval Genealogy