Jared Diamond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jared Diamond

Jared Mason Diamond (Boston (Massachusetts), 10 september 1937) is een Amerikaans evolutionair bioloog, fysioloog en biogeograaf.

Sinds juni 2004 is hij hoogleraar in de geografie aan de UCLA, de Universiteit van Californië - Los Angeles. Daarvoor was hij hoogleraar in de fysiologie aan de geneeskundige faculteit van dezelfde universiteit.

Wetenschappelijke auteur[bewerken]

Diamond is vooral bekend geworden door het schrijven van populaire wetenschapsboeken die over antropologie, biologie en geschiedenis gaan. Hij won de Pulitzer-prijs in 1998 voor zijn boek Zwaarden, paarden en ziektekiemen (Engelse titel: Guns, Germs and Steel). Het boek stelt dat de geografische, klimatologische en bacteriologische factoren, en niet genetische verschillen, de belangrijkste reden zijn dat de westerse beschavingen 'sneller' konden groeien dan andere beschavingen. Ontwikkelde delen van de wereld hebben hun 'positie' te danken aan een speling van de natuur en niet aan zichzelf volgens Diamond. In zijn boek Ondergang (Engelse titel: Collapse) stelt hij juist de vraag waarom sommige beschavingen ten onder zijn gegaan; slechte omgang met het (leef-)milieu is volgens hem een van de hoofdredenen, naast een verslechterend klimaat en minder gunstige betrekkingen met buurvolkeren en handelspartners. In 2013 verscheen de Nederlandse vertaling De wereld tot gisteren van The World until Yesterday: What Can We Learn from Traditional Societies?, die onderzoekt wat mensen uit de Westerse wereld kunnen leren van traditionele samenlevingen, zoals verschillende manieren van conflictbeheersing, omgaan met ouderen, kinderzorg, voordelen van meertaligheid en lagere zoutinname.

Zijn boeken zijn ook in het Nederlands vertaald.

Bibliografie[bewerken]

Nederlandse vertalingen[bewerken]

  • De wereld tot gisteren. Utrecht: Het Spectrum, 2013 ISBN 9789000315772
  • Ondergang. Utrecht: Het Spectrum, 2008 ISBN 9789000318377
  • Zwaarden, paarden en ziektekiemen : waarom Europeanen en Aziaten de wereld domineren. Utrecht: Het Spectrum, 2006 ISBN 90-274-2733-X
  • De derde chimpansee : evolutie en toekomst van het dier dat mens heet. Utrecht: Het Spectrum, 2001
  • Ondergang : waarom zijn sommige beschavingen verdwenen en hoe kan de onze haar ondergang voorkomen?. Utrecht: Het Spectrum, 2005
  • Het leuke van seks : over de evolutie van de menselijke seksualiteit, Contact, 1998

Onderscheidingen[bewerken]

Op 13 november 2008 ontving Jared Diamond een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven.[1]

Externe links[bewerken]

Noot