Joost Ritman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Joost Ritman (geboren in 1941) is een Nederlandse ondernemer. Zijn eigen bedrijf, De Ster, is gespecialiseerd in plastic eetgerei dat werd afgenomen door verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Loopbaan[bewerken]

Joost Ritman nam samen met zijn broers Teun en Job van zijn ouders het in 1935 gestichte bedrijf Chemische Industrie De Ster over, dat boenwas en andere eenmalig te gebruiken producten voor de horeca vervaardigde. Vanaf de zestiger jaren ging het bedrijf steeds meer serviezen en andere serviceproducten voor de luchtvaart produceren. Op dit moment is De Ster onderdeel van de Gate Group.

In 1993 liet huisbankier ING beslag leggen op zijn privécollecties kunst en boeken. Na een lang juridisch gevecht werd De Ster verkocht aan de rijke Zweedse familie Wallenberg en kreeg hij een deel van zijn collectie terug.

Joost Ritman startte een nieuw bedrijf, Helios, waarmee hij eveneens succes had. In 2007 bood de familie Wallenberg 50 miljoen euro om zijn bedrijf bij De Ster te voegen. Ritman weigerde dit, omdat hij liever zelfstandig doorging.

Boekenverzamelaar[bewerken]

Ritman was de oprichter van de Bibliotheca Philosophica Hermetica. Ritman zegt daarover: "In mijn bibliotheek staan christelijke, joodse en Arabische boeken naast elkaar". Zijn collectie bevond zich in Het Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht. Inmiddels is een deel van deze collectie verkocht, ten dele aan de Nederlandse regering.

Joost Ritman stond in 2010 op de 340e plaats in de Quote 500 met een geschat vermogen van zo'n 80 miljoen euro.[1]

Kinderboekenvriend[bewerken]

Behalve voor esoterische boeken heeft Ritman ook waardering voor stripboeken. In zijn jeugd speelden Kapitein Rob (Pieter Kuhn) en Eric de Noorman (Hans G. Kresse) een belangrijke rol. Ritmans zoons zetten deze traditie voort.


Bronnen, noten en/of referenties