Kleiwegkwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kleiwegkwartier
Wijk van Rotterdam
Rotterdamse wijken-hillegersberg-zuid.PNG
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek
Coördinaten 51° 57′ NB, 4° 29′ OL
Oppervlakte 127 ha  
Inwoners 7600

Het Kleiwegkwartier ligt net ten noorden van de rijksweg 20 en maakt deel uit van het Rotterdamse stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek. Tot de opheffing van de gemeenten Hillegersberg en Schiebroek in 1941 behoorde de wijk bij die gemeenten. Centraal door de wijk loopt de Kleiweg, waaraan de wijk de naam heeft te danken. De Kleiweg was oorspronkelijk de verbindingsweg tussen Rotterdam en Overschie. Aan deze weg stonden boerderijen, bedrijven en woningen, totdat in de jaren dertig de landerijen tussen de spoorlijn en de Bergse Achterplas werden volgebouwd. De woningen ten noorden van de Kleiweg zijn luxueuzer dan de woningen aan de zuidzijde. De wijk staat binnen de gemeente Rotterdam officieel bekend onder de naam Hillegersberg-Zuid.

Bedrijven[bewerken]

In de wijk zijn 2 remises van de RET gevestigd. De busremise, tevens Centrale Werkplaats waar metro- en tramvoertuigen worden onderhouden, was vroeger de fabriek van Allan spoorwagons. De andere remise ligt bij de Kootsekade. Hier werden vroeger normale trams gehouden, maar tegenwoordig alleen ouder materieel (zoals de Snerttram, die in de winter rijdt en waar je erwtensoep kan kopen.)

Straatweg[bewerken]

Haaks op de Kleiweg loopt de Straatweg die van rijksweg 20 tot aan Hillegersberg-Noord loopt. Deze brede straat kenmerkt zich door de vele grote en luxe woningen, en is ingesloten tussen de twee Bergse plassen (de Voorplas en de Achterplas). De Straatweg is een deel van de oude Bergweg, een doorgaande weg die van Bergschenhoek naar Rotterdam liep. In het centrum van Bergschenhoek heet deze weg nu Bergweg-Noord. Buiten het centrum, richting Rotterdam Bergweg-Zuid. Op de grens van Bergschenhoek en Rotterdam begint de Grindweg. Het gedeelte waar in Hillegersberg de winkels staan heet Bergse Dorpstraat. Vervolgens gaat deze over in de Straatweg. Aan het eind van de Straatweg ligt het Muizengaatje, zo genoemd omdat de weg hier versmald onder de spoorlijn richting Utrecht en de A20 gaat. Aan de andere kant van de A20 heet de weg weer Bergweg.

Openbaar vervoer[bewerken]

Waar de Straatweg de spoorlijn richting Utrecht kruist ligt het station Rotterdam Noord. Daarnaast was er vroeger een halte aan de Hofpleinlijn waar deze de Kleiweg kruist, genaamd station Rotterdam Kleiweg. Dit station werd per 3 juni 2006 gesloten en vervangen door metrostation Melanchthonweg dat enkele tientallen meters verderop is gelegen aan de Melanchtonweg in Schiebroek. Over de Kleiweg rijdt RET-tramlijn 8. Verder rijden er 2 RET buslijnen, lijn 35 (via Schiebroek, 110-Morgen, Molenlaan, Tebregge, Ommoord en dan naar Station Alexander) en 45 (via het Liskwartier over de Rozenlaan, naar het Sint Fransciscus Gasthuis, en dan door naar Overschie). Er zijn ook 2 andere RET buslijnen, lijn 170 naar Zoetermeer en lijn 171 naar Berkel Westpolder.

Scholen[bewerken]

De volgende scholen bevinden zich in het Kleiwegkwartier

Schoolnaam Type
Goede Herderschool Voorschool
de Bergse Zonnebloem Basisschool (Daltonschool)
de Tarcisiusschool Basisschool
Goede Herderschool Basisschool (dependance)

Externe link[bewerken]