Terbregge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Terbregge
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Terbregge
Terbregge
Rotterdamse wijken-terbregge.PNG
Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek
Coördinaten 51° 57′ NB, 4° 31′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,88 km²
Inwoners (2012) 3435 (1928 inw/km²)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Terbregge is een voormalige buurtschap in het Rotterdamse stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek.

Terbregge ligt tussen de rivier de Rotte, de spoorlijn Rotterdam-Gouda, (het verlengde van) de rijksweg A16 en de A20.

De huidige wijk bestaat uit het voormalige buurtschap Terbregge, dat in de dertiende eeuw ontstond rond een brug over de Rotte, en de binnenstedelijke Vinex-locatie Nieuw Terbregge, waar sinds 1999 gebouwd wordt. In 1524 moet het gehucht ‘Terbregghe’ al bestaan hebben. De molen De Vier Winden staat in het oude gedeelte aan de Rotte.

Nieuw Terbregge is een landelijk gelegen nieuwbouwwijk met veel groen en water. De woningen zijn gebouwd volgens het principe van 'duurzaam bouwen'. Sinds 2003 neemt RET buslijn 35 Nieuw Terbregge ook mee in zijn route.

De wijk is vooral bekend door het naastgelegen verkeersknooppunt Terbregseplein, waar de rijksweg A16 uitkomt op de A20.

Op 28 april 2007 werd de Britse Air Commodore Andrew Geddes, die de voedseldroppings in Operatie Manna voorbereidde, geëerd met het vernoemen van een wandelweg als het Air Commodore Geddespad. Dit pad voert langs het Manna/Chowhound monument in de geluidswal van de noordelijke rondweg om Rotterdam.[1]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Informatie van Hans Onderwater, schrijver van twee boeken over de Voedseldroppings en secretaris van de Stichting Voedsel en Vrijheid.

Beluister

(info)