Heijplaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Heijplaat
Wijk van Rotterdam
Rotterdamse wijken- heijplaat.PNG
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Charlois
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 25′ OL
Oppervlakte 41 ha.  
Inwoners (2008) 1610 (3891 inw/km²)
Foto's
Rivierstrand op Heijplaat
Rivierstrand op Heijplaat

Heijplaat is een wijk in het Rotterdamse stadsdeel Charlois. Heijplaat ligt zuidelijk van de Nieuwe Maas en wordt omringd door de Eemhaven in het westen en de Waalhaven in het oosten. De enige toegang over land is de Waalhavenweg vanaf het industrieterrein Waalhaven Zuid.

Geschiedenis[bewerken]

Heijplaat is ontstaan als woonwijk voor arbeiders van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) die in 1904 begon met onderhoud en bouw van schepen. Heijplaat ligt relatief ver buiten Rotterdam en was dus ook moeilijk bereikbaar voor de werknemers. In 1914 werd de NV Bouwmaatschappij Heyplaat opgericht, die opdracht gaf tot het bouwen van een toentertijd moderne wijk in de vorm van een tuindorp. Het tuindorp werd ontworpen en ontwikkeld door Architectenbureau H.A.J. en Jan Baanders. In het begin van de jaren 20 was het tuindorp af en vormde een gemeenschap met eigen scholen, winkels en kerken. In de huidige bebouwing zijn nog goed de structuren van het tuindorp te vinden.

Quarantainestation[bewerken]

In 1934 is aan de Nieuwe Maas direct ten westen van Heijplaat de Quarantaine-inrichting geopend voor zeelieden met besmettelijke ziekten. Eind jaren dertig werd het complex gebruikt als vluchtelingenkamp van Joodse vluchtelingen uit Oostenrijk en Duitsland. Er waren hier zowel volwassenen als alleenstaande kinderen. Vooral voor de laatste groep was dit verre van ideaal. Veel vluchtelingen uit het Derde Rijk hebben korte of langere tijd op Heijplaat gewoond.[1] Dit complex is een rijksmonument.

Veerpont[bewerken]

Tussen Heijplaat en de haven Schiemond in Rotterdam-West bestond een veerdienst. In februari 1968 werd de Metro geopend. In december van dat jaar besloot de Rotterdamse gemeenteraad tot opheffing van de veerdienst. Hierna onderhield de RDM tot 1983 een eigen veerdienst voor haar medewerkers uit Rotterdam-West. Na de opheffing van de veerdienst kwam Heijplaat nog meer geïsoleerd te liggen. In mei 2008 werd de veerdienst tussen Heijplaat en het centrum van Rotterdam hervat door de Aqualiner met aanlegplaatsen in de Sint Jobshaven en Willemsplein. Heijplaat is verder bereikbaar vanaf het Zuidplein met RET-buslijn 68

Huidige situatie[bewerken]

Doordat de RDM verdween en het aantal havenarbeiders verminderd is, is de wijk in aanzien achteruitgegaan; winkels sloten en de levendigheid verdween. Sinds 2008 wordt het RDM-terrein ontwikkeld in een campus wat voor nieuwe bedrijvigheid zorgt.

Bronnen, noten en/of referenties