Bloemhof (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bloemhof
Wijk van Rotterdam
Rotterdamse wijken-bloemhof.PNG
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Feijenoord
Oppervlakte 79 ha.  
Inwoners (2012) 13.945 (17.683 inw/km²)

Bloemhof is een vooroorlogse wijk in het Rotterdamse stadsdeel Feijenoord met 14.500 inwoners (2004). De wijk wordt begrensd door de Putselaan en de Hillevliet in het noorden, de Groene Hilledijk in het oosten, de Strevelsweg in het zuiden en de Dordtselaan in het westen. Bloemhof is een wijk met bijna 70% allochtonen.

Bloemhof wordt doorsneden door de Lange Hilleweg, een langgerekte singel. De buurten ten noorden van de Lange Hilleweg bestaan uit portiekwoningen van drie à vier verdiepingen hoog, ten zuiden van de Lange Hilleweg overheerst de laagbouw.

In Bloemhof is na 1917 geëxperimenteerd met betonbouw. Dit werd ingegeven door de wens van de socialistische wethouder Arie Heijkoop om goedkope arbeiderswoningen te realiseren. Het resultaat hiervan is het buurtje De Kossel, dat inmiddels deels gesloopt is. Een ander bekend project in de wijk is de Kiefhoek van architect J.J.P. Oud.

Net als aangrenzende wijken heeft Bloemhof de naam een probleemwijk te zijn. Met name het gebied rond de Dordtselaan heeft een slechte naam.

Sinds de laatste jaren worden er delen in Bloemhof grondig onder handen genomen. Zo heeft de Lange Hilleweg een flinke metamorfose ondergaan als onderdeel van het gemeentelijke singelplan, meer groen en ruimte voor voetgangers langs deze singel. Ook nieuwbouw is hier onderdeel van.