Marga Bult

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marga Bult
Marga Bult tijdens repetities voor het Nationaal Songfestival 1987
Marga Bult tijdens repetities voor het Nationaal Songfestival 1987
Algemene informatie
Volledige naam Marga Groeneveld
Geboren 2 juli 1956
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1970 - heden
Beroep Zangeres
Presentatrice
Officiële website
Actief geweest in Babe
Jaren actief in formatie 1981 - 1986
Actief in Dutch-Diva's
Jaren actief in formatie 2000 - heden
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Marga Bult, geboren als Marga Groeneveld (Lattrop, 2 juli 1956), is een Nederlandse zangeres en presentatrice.

Bult treedt vanaf jonge leeftijd op in de omgeving van haar geboortedorp. Haar eerste plaat 'Twee witte duiven' brengt ze in 1970 uit op 14-jarige leeftijd en er volgen nog twee platen, waaronder één Duitstalige. Ze doet mee aan Stuif es in van de AVRO en begint met haar optredens in het land. Naast haar werk als zangeres blijft ze studeren en slaagt cum laude voor haar verpleegstersdiploma. Als verpleegkundige blijft ze haar werk als zangeres in diverse orkesten in Nederland en Duitsland combineren. Met zangeres Marianne Wolsink (de voormalige zangeres van Teach-In) vormde ze in 1979 het duo Tulip.

In 1981 werd Bult gekozen door Peter Koelewijn uit 250 zangeressen als de nieuwe leadzangeres van de meidengroep Babe als vervanger van Gemma van Eck. In deze periode werd ze bekend onder de naam Marga Bult. Babe scoorde 16 hits. Ze toerden internationaal veel naar onder andere; Indonesië, Maleisië, Libanon, door voormalige Oostbloklanden en heel Europa. De groep ging in juni 1986 uit elkaar.

In 1987 vertegenwoordigde Bult - inmiddels solozangeres - Nederland onder het pseudoniem Marcha op het Eurovisiesongfestival met het lied Rechtop in de wind. Op het songfestival liet ze haar naam eenmalig spellen als Marcha, om het voor buitenlandse jury's makkelijker te maken haar naam uit te spreken. Ze werd vijfde in Brussel met 83 punten, en kreeg van de internationale pers de "populariteitsprijs".

Na het Songfestival begon Bult tevens haar presentatiecarrière. Ze werd panellid van het programma "Zeg 't maar" van de VARA en begon in 1990 met het presenteren van "Een Bult Zon" bij Radio Oost. In 1992 werd ze vast panellid bij "Zo Vader, Zo Zoon" van de NCRV. Later presenteerde ze nog "Altijd maar draaien" (TV Oost), "Let's make music" (TROS) en "De Droogkap" (Veronica en (Call TV)).

In mei 2000 vormde ze samen met Sandra Reemer en Maggie MacNeal het trio de Dutch-Diva's. Ook presenteert zij in dat jaar bij Veronica een televisieprogramma met het medium Jomanda.

De Diva's scoorden van hun eerste cd, een mega top 100 hit met: From NY to La, verder werden ze in 2001 uitgeroepen tot "beste comebackgroep" van het jaar en ontvingen ze in 2003 de "Gouden Driehoek" voor hun positieve jarenlange bijdrage binnen de gayscene.

Bult bleef als presentator alle jaren vanaf 1990 verbonden aan RTV Oost en besloot om in 2004 haar werkzaamheden uit te breiden met het wekelijkse, live TV Oost discussieprogramma "Forum".

Na het vertrek van Sandra Reemer in 2005 besluit Marga Bult om het Nederlandse theater in te gaan met het musicalstuk "Diva's in nood" samen met haar Diva-collega Sjoukje Smit. Justine Pelmelay vervangt Sandra Reemer binnen de Dutch-Diva's en vertrekt kort daarna uit de groep om zich meer bezig te houden met haar gezin. De Dutch-Diva's besluiten een duo te blijven.

In 2006 wordt Bult door het blad Squeeze verkozen tot "Diva van het jaar 2006". In datzelfde jaar gaat ze voor Radio Oost tevens een showbizzrubriek presenteren. Nadat ze in haar carrière al duetten zong met onder andere Peter Koelewijn en Dennie Christian, besluit ze om met Wim Rijken een duetsingle uit te brengen. Ze scoort een hit eind 2006 met "Wie weet wat liefde is". Ook begint ze te acteren en speelt een aantal gastrollen in de populaire TV Oost-soap "Van jonge leu en oale groond" Deze serie wordt ook landelijk uitgezonden door de KRO.

In januari 2007 krijgt ze bij TV Oost een wekelijkse column (Achter de IJssel), waarin ze haar mening en visie kwijt kan over allerlei zaken die haar beroeren. In april van hetzelfde jaar besluiten de Dutch-Diva's een nieuwe cd-single "Music" uit te brengen samen met zanger en musicalster Ben Cramer, onder de naam "Divas vs.Cramer".

Naast haar werkzaamheden runt ze haar eigen decorverhuur bedrijf, en zet ze zich al jaren in als Ambassadrice voor de stichting "Kans voor een kind", Stichting Gichon (Tsjernobylkinderen)en voor de Zonnebloem regio Twente.

In juli 2007 gaan de Dutch-Diva's opnieuw de theaters in met een musical voor stichting "De Zonnebloem". Vanaf dezelfde periode is ze vaste tafelgast bij Tv OOst in de talkshow EDNED,schrijft columns voor diverse bladen, en blijft naast de Divas solo optredens en presentaties in het land verzorgen. In 2010 viert ze haar 40jr "bezig zijn met muziek" met een groots opgezet jubileumfeest in haar woonplaats Denekamp. Het festijn op het plein wordt door ruim 7000 bezoekers uit het hele land bezocht. Meidengroep Babe komt eenmalig bij elkaar en haar soloplaat -Dansen in de zon- bereikt een 8e plek in de Ned.talige hitlijsten. In de Nationale Top 100 op plaats 46. Begin 2011 besluit ze haar goed lopende decorbedrijf op te laten gaan in organisatie/theaterbureau VIP-EVENTS en wordt mede-eigenaar. En weer mag ze acteren, nu als assistente van Frits Sissing, in de met goud bekroonde Sinterklaasfilm van 2011. Haar oude Songfestivalhit "Rechtop in de wind" uit 1987, wordt na 25 jaar, in 2012 in 'n totaal nieuwe versie uitgebracht, waarmee ze veel songfestivalfans een enorm plezier doet. Ook besluit ze om ambassadeur te worden van de Stichting Ambulancewens, die de laatste wensen vervult van niet mobiele, terminale patienten.

Bult heeft samen met Jan Rietman en Jan Tuijp (ex BZN) eind 2012 een nieuwe gelegenheidsband opgericht. In de rock-'n-rollband "Rock & R'All Stars" zitten ook Dany Lademacher (gitarist), drummer Ton op 't Hof, saxofonist Jan Kooper en gitarist Albert Deinum.

In 2014 wordt Marga door Alzheimer NL gevraagd hun ambassadeur te worden. Haar verpleegkundige opleiding, ervaringen opgedaan met haar eigen vader en vele andere Alzheimer (demente) patiënten, het belang van oa muziekherinneringen, voeding, beweging en de omgang van deze kwetsbare groep nog steviger onder de aandacht te brengen middels pers en media, zet zij zich inmiddels voor meer dan 100% in als ervaringsdeskundige, mantelzorger, artiest, presentator en dagvoorzitter tijdens de Alzheimer inloop cafe's en congressen met oa Prof.Dr. Erik Scherder. Tevens begint zij naast al haar werkzaamheden begin 2015 met haar muzikale show 'Zoek de zon op'. Verteld over haar ervaringen en bezoekt zij verschillende verzorgings- en verpleeghuizen in NLD namens Omroep Max ( Max maakt mogelijk) De optredens mogen zich verheugen in louter positieve reacties van bewoners, personeel en vrijwilligers. Marga noemt in verschillende interviews dat dit dankbare werk haar enorm veel voldoening schenkt, vooral de blije en ontroerende gezichten van de bewoners na afloop van de show.