Oerslang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tiamat bevochten door Marduk (Babylonisch zegelafdruk)

De Oerslang is een begrip dat in talloze mythologieën terugkeert in licht gevarieerde vorm al naargelang de plaatselijke cultuur.

Het betreft telkens een (bijna) oppermachtig oerwezen dat zich in de oeroceaan ophoudt. De Oerslang is doorgaans een symbool voor oorspronkelijke levenskracht, vruchtbaarheid, beweeglijkheid, regeneratie. Zij wordt als dusdanig als vrouwelijk aanzien en is aanvankelijk dan ook sterk verbonden met de moedergodincultus. Later wordt zij wegens haar belang als concept ook in andere cultussen overgenomen, zij het vaak in negatieve termen. De slang neemt in mythen in het algemeen deze symbolische betekenis aan, omdat zij in staat blijkt zichzelf te regenereren en het vervellen wordt beschouwd als een wederopstanding uit de dood. Gezien haar respectabele leeftijd als oudste wezen in de kosmos wordt ook grote wijsheid met de Oerslang of 'Kosmische slang' geassocieerd. Zij vertegenwoordigt vrijwel alle kennis die de natuur zich doorheen haar ontelbare jaren heeft eigen gemaakt.

In vrijwel alle mythologieën vergaat het deze slang niet zo best. Zij wordt al snel tot afschuwelijke draak gedemoniseerd die dan door later ontstane godheden wordt bestreden en bedwongen. Meestal staat de Oerslang ook voor het vrouwelijke aspect van de natuur en vertegenwoordigen deze 'strijders' godheden eerder een patriarchaal mannelijk aspect. In sommige mythologieën verraadt de mythe ook herinneringen aan een onderliggende of zelfs uitgebroken strijd om de macht in de samenleving tussen aanhangers van het 'oude' en van het 'nieuwe' geloof met bijhorende gebruiken en visie op de sociale orde.

Voorbeelden van verzinnebeelding van de Oerslang[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

 • Gimbutas, Marija (1991) The Civilization of the Goddess
 • Balter, Michael The Goddess and the Bull, Free Press, 2005.
 • Baring A. & Cashford J. The Myth of the Goddess. Evolution of an Image, Ankara, Penguin Books, 1991
 • Baringa, Anna & Cashford, Jules The myth of the Godess – evolution of an image
 • Davis-Kimball, Jeannine en Behan, Mona. Warrior Women: An Archaeologist's Search for History's Hidden Heroines, (2002), Warner Books ISBN 0446679836, ISBN 9780446679831
 • del Giorgio, J.F. The Oldest Europeans. A.J. Place (2006). ISBN 9806898001
 • Ergener, Reşit Anatolia land of Mother Goddess (1988), Hitit publication Ankara, ISBN 9757521027.
 • Frazer, James, (1890), The Golden Bough, Penguin Classics, Nederlandse vertaling (selectie): ‘De Gouden Tak’
 • Neumann, Erich. (1991). The Great Mother. Bollingen; Repr/7th edition. Princeton University Press, Princeton, NJ. ISBN 0691017808.
 • Stone M., Eens was God als Vrouw belichaamd. De onderdrukking van de riten van de vrouw, Katwijk, 1979. ISBN 9060775821
 • Walker, Barbara G. The Woman's Encyclopedia of Myths and Secrets (1986), Harper & Row, Londen, ISBN 006250925X
 • Warner, Marina Alone of all her sexe over de cultus van de maagd Maria.