Oneindige deelbaarheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de kansrekening is oneindige deelbaarheid de eigenschap van veel stochastische variabelen dat zij zich als de som van een willekeurig aantal stochastisch onafhankelijke gelijkverdeelde stochastische variabelen laten beschrijven. Ook de kansverdeling van een dergelijke stochastische variabele wordt oneindig deelbaar genoemd. De term werd geïntroduceerd in 1929 door de Italiaans-Oostenrijkse wiskundige Bruno de Finetti. Oneindige deelbaarheid speelt een belangrijke rol bin de theorie van lévyprocessen.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Zij een kansruimte en een d-dimensionale stochastische variabele daarop, dan heet oneindig deelbaar op deze kansruimte, als er voor iedere onderling onafhankelijke en gelijkverdeelde stochastische variabelen bestaan, waarvoor geldt:

.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Elke normaal verdeelde stochatische variabele is oneindig deelbaar, want voor kiest men onafhankelijke .
  • De exponentiële verdeling met verwachtingswaarde is oneindig deelbaar, want het is de verdeling van de som van onafhankelijke, gamma-verdeelde variabelen met verwachtingswaarde en variantie .
  • De poissonverdeling is een discrete oneindig deelbare verdeling. De poissonverdeling met parameter (verwachtingswaarde) is de verdeling van de som van onafhankelijke, poissonverdeelde variabelen met parameter .
  • Gemakkelijk is in te zien dat de Bernoulli-verdeling, dus met , niet oneindig deelbaar is. Stel voor zijn en onafhankelijke gelijkverdeeld variabelen met . Zij kunnen niet triviaal zijn, d.w.z. slechts één waarde aannemen, want dan zou ook triviaal zijn. Dus moeten en ten minste twee verschillende waarden aannemen met positieve kans, zeg . De som neemt dan met positieve kans drie verschillende waarden en aan en is dus niet Bernoulli-verdeeld. Analoog kan worden aangetoond dat een niet-triviale verdeling die slechts een eindig aantal waarden aanneemt, niet oneindig deelbaar is.
  • Met iets meer moeite kan worden aangetoond dat de uniforme verdeling ook niet oneindig deelbaar is.

Relatie met het lévyproces[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de stochastische variabelen en bestaat precies dan een lévyproces met toestanden , als de variabele oneindig deelbaar is. Dit resultaat van Paul Lévy vereenvoudigd aanmerkelijk het bewijs van het bestaan van de brownse beweging, dat als eerste bewezen werd door Norbert Wiener in 1923, aangezien gemakkelijk aangetoond kan worden dat de normale verdeling oneindig deelbaar is.

Karakteriseringen[bewerken | brontekst bewerken]

De bovenstaande definitie is in termen van stochastische variabelen. Het is ook mogelijk oneindige deelbaarheid te karakterisen in termen van verdelingsfuncties. De verdelingsfunctie van de som van onafhankelijke gelijkverdeelde variabelen is de convolutie van de verdelingsfuncties van de termen.

Een verdelingsfunctie is dan en slechts dan oneindig deelbaar, als er voor iedere een verdelingsfunctie bestaat, zo, dat:

waarin de -voudige convolutie is.

Omdat de karakteristieke functie van een convolutie het product is van de afzonderlijke karakteristieke functies, kan oneindige deelbaarheid ook gekarakteriseerd worden in termen van karakteristieke functies.

Een karakteristieke functie is dan en slechts dan oneindig deelbaar, als er voor iedere een karakteristieke functie bestaat, zo, dat:

Vanwege deze laatste eenvoudige karakterisering kan in sommige gevallen de vraag naar oneindige deelbaarheid gemakkelijk beantwoord worden. Zo geldt voor de karakteristieke functie van de chi-kwadraatverdeling met parameter :

,

waarin

weer de karakteristieke functie is van de chi-kwadraatverdeling met parameter .

Kanonieke voorstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Uit de karakterisering met behulp van karakteristieke functies, kunnen kanonieke voorstellingen voor oneindig deelbare verdelingen afgeleid worden.

Een verdelingsfunctie is dan en slechts dan oneindig deelbaar, als de bijbehorende karakteristieke functie een van de volgende vormen heeft:

(formule van Lévy-Khinchin volgens Paul Lévy en Alexandr Khinchin), of

(kanonieke voorstelling volgens Lévy).

Daarin zijn en reële getallen, is een monotoon niet-dalende, begrensde functie met , en zijn en op respectievelijk monotoon niet-dalend met , en bestaan de integralen und voor iedere .

Beide voorstellingen zijn eenduidig.

De parameter geeft slechts een horizontale verschuiving van de verdelingsfunctie op aan. De constante wordt Gauss-component genoemd. De functie heet Lévy-Khinchin-spectraalfunctie van respectievelijk , die op een niet-negatieve factor na de eigenschappen van een verdelingsfunctie heeft, de functies en heten Lévy-spectraalfuncties van respectievelijk en .

De beide kanonieke voorstellingen zijn generalisaties van een reeds eerder door Andrej Kolmogorov gevonden voorstelling, die echter alleen geldig is voor een verdeling met eindige variantie.