Orkut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Orkut
Orkut.png
Type Sociale netwerksite
Taal Meertalig
Registratie Noodzakelijk (Google-account)
Eigenaar Google Inc.
Auteur(s) Orkut Büyükkökten
Opgericht 22 januari 2004
Status Actief
URL http://www.orkut.com
Portaal  Portaalicoon   Media

Orkut is een virtuele gemeenschap die ontwikkeld is om gebruikers te helpen bij het vinden van nieuwe vrienden en onderhouden van bestaande relaties enerzijds en om gegevens over de deelnemers te verzamelen anderzijds.[1]

Orkut is stilletjes gelanceerd op 22 januari 2004 door zoekmachine-fabrikant Google Inc. De dienst is ontwikkeld door de Turkse designer Orkut Büyükkökten[2] als een vrij project tijdens zijn werk bij Google. Systemen als Orkut staan over het algemeen bekend als sociale netwerken of virtuele gemeenschappen. In de eerste maanden van hun bestaan worden ze gewoonlijk het voorwerp van een enorme hype.

Iedere deelnemer aan Orkut kan een community starten, dit is een soort forum op de site dat over een bepaald onderwerp gaat. Aan de community's waar een gebruiker aan deelneemt kan men enigszins zien welke interesses die persoon heeft. Er zijn community's voor steden zoals Amsterdam en Londen, voor universiteiten zoals de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam, voor huisdieren zoals de kat en hond, enzovoorts.

Bijzonder aan Orkut is dat je (in elk geval tijdens de testfase) alleen op het netwerk wordt toegelaten op uitnodiging van iemand die al een gebruiker is. Dit heeft tot gevolg gehad dat sommige gebruikers tijdens de testfase via veilingsites aanbieden om mensen lid te maken als ze ervoor willen betalen. Ditzelfde heeft Google ook gedaan met Gmail.

Momenteel heeft Orkut ongeveer 120 miljoen geregistreerde gebruikers.

Noten[bewerken]

  1. Privacybeleid versie 27 juli 2012
  2. Orkuts persoonlijke website

Externe links[bewerken]