Oudega (Súdwest-Fryslân)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oudega
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Oudega
Oudega (Súdwest-Fryslân)
Oudega (Súdwest-Fryslân)
Situering
Provincie Fryslân
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 52° 60′ NB, 5° 33′ OL
Algemeen
Inwoners (1-7-2011) 684
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Oudega (Fries: Aldegea) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Fryslân.

Beschrijving[bewerken]

Om het onderscheid aan te geven met andere Friese plaatsen met de naam Oudega (in Gaasterland-Sloten en Smallingerland) wordt dikwijls gesproken van Oudega W, naar de voormalige gemeente Wymbritseradeel. Na het opgaan van Wymbritseradeel in de fusiegemeente Súdwest-Fryslân is men deze naam blijven gebruiken en niet overgegaan op Oudega S aangezien laatstgenoemde aanduiding reeds in gebruik is voor Oudega (Smallingerland). Plaatsen gelegen in de omgeving van Oudega zijn: Lytshuzen, Idzega, Heeg, Osingahuizen en Westhem.

Oudega is gelegen aan het meer Oudegaasterbrekken en trekt daardoor veel watersporters, onder meer vanwege de goede mogelijkheden tot zeilen en windsurfen. Het centrum met de dorpshaven van het dorp zijn te bereiken door een waterweg naar de Oudegaasterbrekken. Het dorp heeft een onlangs gerestaureerde kerk, de Ankertsjerke en de grootste spinnenkopmolen van Nederland het Dorismooltsje. Verder zijn er twee campings in het dorp.

Openbaar vervoer[bewerken]

Sport[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]