Paray-le-Monial

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paray-le-Monial
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Paray-le-Monial (Frankrijk)
Paray-le-Monial
Situering
Regio Bourgogne-Franche-Comté
Departement Saône-et-Loire (71)
Arrondissement Charolles
Kanton Paray-le-Monial
Coördinaten 46° 27′ NB, 4° 7′ OL
Algemeen
Oppervlakte 25,2 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
9.239[1]
(367 inw./km²)
Hoogte 234 - 304 m
Burgemeester Jean-Marc NesmeBewerken op Wikidata
Overig
Postcode 71600
INSEE-code 71342
Foto's
Gemeentehuis
Gemeentehuis
Basiliek Sacré-Cœur
Basiliek Sacré-Cœur
De Bourbince
De Bourbince
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Paray-le-Monial is een kleine provinciestad en gemeente in het departement Saône-et-Loire, regio Bourgogne, in Frankrijk. De stad telde op 1 januari 2021 9.239[1] inwoners. De gemeente is ongeveer 25 km² groot. Paray ligt aan het riviertje Bourbince en aan het Canal du Centre.

Paray-le-Monial is bekend vanwege de romaanse basiliek en als bedevaartsoord in de Heilig-Hart-verering. De non Margaretha-Maria Alacoque kreeg hier in de 17e eeuw visioenen van het Heilig Hart van Jezus.

Sinds de eerste helft van de jaren '70 van de 20e eeuw is het stadje het geestelijke middelpunt van de Gemeenschap Emmanuel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats is ontstaan op een heuvel boven de rivier Bourbince. Daar bouwde graaf Lambert I van Chalon rond 971 een kerk met priorij. Daar zijn zoon Hugo werd de priorij geschonken aan de Abdij van Cluny. Dit gebeurde in 999 bij gelegenheid van zijn wijding tot bisschop van Auxerre. Abt Odilo van Cluny verplaatste in 1049 de priorij naar de oevers van de Bourbince en liet daar een nieuwe kerk bouwen. Zijn opvolger Hugo gaf opdracht om een grotere, voornamere kerk te bouwen, de actuele basiliek.[2]

De streek had erg te lijden onder de pest, de Honderdjarige Oorlog en de Hugenotenoorlogen en aan het begin van de 17e eeuw was de priorij in verval. In 1626 werd een klooster van de Orde van Maria Visitatie gesticht in Paray. Hier trad Marguerite Alacoque in 1671 in. Het klooster werd gesloten na de Franse Revolutie maar in 1823 werd het terug in gebruik genomen door de zusters visitandinnen.[3]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Basiliek Sacré-Cœur[bewerken | brontekst bewerken]

Deze kerk is gebouwd in de 11e eeuw en was oorspronkelijk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Naar aanleiding van de Heilig-Hartdevotie werd de kerk verheven tot basiliek en in 1875 werd zij toegewijd aan het Heilig Hart (Sacré-Cœur).

De kerk is gebouwd in cluniacenzer stijl en wordt beschouwd als een kleine uitgave van de inmiddels gesloopte abdijkerk van Cluny. De façade heeft twee torens uit de 11e en 12e eeuw en heeft weinig decoratie.

De kerk heeft een narthex met twee verdiepingen. Door de hele kerk vindt men de driedeling die specifiek is voor de cluniacenzer bouwkunst. De drie schepen bestaan uit 3 traveeën. Deze hebben boven de arcaden een triforium met daarboven drie ramen. Het koor heeft een kooromgang met slanke zuilen, wat typisch is voor de Bourgondische romaanse kunst. Er zijn 3 straalkapellen. De kerk bevat meer dan 300 met plant- en diermotieven versierde romaanse kapitelen. In de apsis bevindt zich een muurschildering van Christus die tijdens restauratiewerkzaamheden in de 20e eeuw werd teruggevonden.

Overige bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het stadhuis is een gebouw in renaissancestijl uit 1528. De gevel van gele natuursteen is versierd met medaillons.
  • De Tour St Nicolas is een klokkentoren van een niet meer in gebruik zijnde kerk uit de 16e eeuw.
  • In de Chapelle de la Visitation kreeg Margaretha-Maria Alacoque de verschijningen van het Heilig Hart. Haar lichaam ligt er opgebaard in een glazen schrijn. De kapel bevat mozaïeken met een uitbeelding van de visioenen.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Paray-le-Monial bedroeg op 1 januari 2021 25,2 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 366,6 inwoners per km².

De onderstaande kaart toont de ligging van Paray-le-Monial met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

In Paray worden tegels, plavuizen en hittebestendige materialen geproduceerd.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Paray-le-Monial van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.