Portaal:Noorwegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Brygge Norway 2005-08-18.jpg
Welkom op het Portaal Noorwegen

bewerk 

Inleiding

Noorwegen (Noors: Norge of Noreg), officieel het Koninkrijk Noorwegen, is een land in Noord-Europa. Het ligt op het Scandinavisch schiereiland en grenst aan Zweden, Finland en Rusland.

De huidige koning van Noorwegen: Harald V

Noorwegen is een constitutionele monarchie. De huidige koning is Harald V; premier is Jens Stoltenberg, die aan het hoofd staat van een coalitie van de Arbeiderspartij, Socialistisch Links en de Centrumpartij.

De hoofdstad van Noorwegen is Oslo. Andere belangrijke steden zijn Bergen, Trondheim en Stavanger.

Meer >>>

bewerk 

Provincies

bewerk 

Bezienswaardigheden

bewerk 

Beroemde Noren

Ontdekkingsreizigers:

Kunstenaars:

Politici:

bewerk 

Meehelpen

bewerk 

Kenmerken

De vlag

Vlag van Noorwegen
De nationale vlag van Noorwegen is een rode vlag waarop een donkerblauw kruis met witte randen is geplaatst. De verticale arm van het kruis is, zoals voor de oudere Scandinavische vlaggen, verschoven naar de vlaggenmast toe.

De vlag werd ontworpen in 1821, maar pas in 1898 officieel in gebruik genomen.

Meer >>>

Het wapen

Wapen van Noorwegen
Het wapen van Noorwegen is een van de oudste van Europa. Het vindt zijn oorsprong als wapen van het koninklijk huis.

Haakon IV (1217-1263) gebruikte een schild met daarop een leeuw. De oudste bekende verwijzing naar de rode kleur van de achtergrond van het wapen is de Koningensage uit 1220.

Meer >>>

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Geschiedenis van Tromsø

Uit archeologische vondsten blijkt dat de streek reeds 10.000 jaar geleden bewoond was, terwijl de Samische cultuur op zijn minst 2000 jaar in de tijd teruggaat. De eerste sporen van de Scandinavische taal en cultuur vindt men omstreeks 300 n.C. De eerste kerk in de regio werd in 1252 gebouwd en kreeg als naam De heilige Maria dicht bij de heidenen.

Omstreeks 1700 vond er immigratie uit Finland plaats. De stad verkreeg in 1789 handelsrechten en vijf jaar later stadsrechten. Op dat ogenblik telde Tromsø amper 80 inwoners.

Tijdens de 19e eeuw won de stad aan belang: er kwamen een bisschopszetel, een instelling voor lerarenopleiding, een museum en een brouwerij. Omstreeks 1850 had Tromsø Hammerfest verdrongen als centrum voor de jacht in de poolgebieden en daarna, in het begin van de jaren 1900, diende de stad als vertrekplaats voor heel wat befaamde poolexpedities.

Meer >>>

overzicht bewerk 

Foto van de maand

bewerk 

Wist je dat?

bewerk 

Categorieën en lijsten

Subportalen van Noord-Europa
Denemarken · Noorwegen · Zweden · Baltische staten