Portaal:Noorwegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Brygge Norway 2005-08-18.jpg
Welkom op het Portaal Noorwegen

bewerk 

Inleiding

Noorwegen (Noors: Norge of Noreg), officieel het Koninkrijk Noorwegen, is een land in Noord-Europa. Het ligt op het Scandinavisch schiereiland en grenst aan Zweden, Finland en Rusland.

De huidige koning van Noorwegen: Harald V

Noorwegen is een constitutionele monarchie. De huidige koning is Harald V; premier is Jens Stoltenberg, die aan het hoofd staat van een coalitie van de Arbeiderspartij, Socialistisch Links en de Centrumpartij.

De hoofdstad van Noorwegen is Oslo. Andere belangrijke steden zijn Bergen, Trondheim en Stavanger.

Meer >>>

bewerk 

Provincies

bewerk 

Bezienswaardigheden

bewerk 

Beroemde Noren

Ontdekkingsreizigers:

Kunstenaars:

Politici:

bewerk 

Meehelpen

bewerk 

Kenmerken

De vlag

Vlag van Noorwegen
De nationale vlag van Noorwegen is een rode vlag waarop een donkerblauw kruis met witte randen is geplaatst. De verticale arm van het kruis is, zoals voor de oudere Scandinavische vlaggen, verschoven naar de vlaggenmast toe.

De vlag werd ontworpen in 1821, maar pas in 1898 officieel in gebruik genomen.

Meer >>>

Het wapen

Wapen van Noorwegen
Het wapen van Noorwegen is een van de oudste van Europa. Het vindt zijn oorsprong als wapen van het koninklijk huis.

Haakon IV (1217-1263) gebruikte een schild met daarop een leeuw. De oudste bekende verwijzing naar de rode kleur van de achtergrond van het wapen is de Koningensage uit 1220.

Meer >>>

overzicht bewerk 

Uitgelicht

De Kalmarunie verenigde de drie koninkrijken van Denemarken, Noorwegen en Zweden onder een monarch in 1397. De landen hadden hun soevereniteit maar niet hun onafhankelijkheid opgegeven. Zweedse ontevredenheid over het Deense gecentraliseerde bestuur leidde dan ook tot een conflict dat zou leiden tot het uiteenvallen van de unie in 1532.

De personele unie werd gevormd door koningin Margareta I van Denemarken (1353-1413) in het Zweedse stadje Kalmar, bij de Deense grens, nadat Deense en Zweedse troepen de Zweedse koning, Albrecht van Mecklenburg hadden verslagen. Koningin Margareta kon haar neefje Erik VII van Denemarken op de Noorse troon krijgen, die vervolgens koning verklaard werd van eveneens de beide andere landen. Margareta beloofde de politieke invloed en privileges van de adel te beschermen in haar unie, maar koning Eric wilde de monarchie versterken.

Meer >>>

overzicht bewerk 

Foto van de maand

De Nidaros-domkerk in Trondheim
bewerk 

Wist je dat?

bewerk 

Categorieën en lijsten

Subportalen van Noord-Europa
Denemarken · Noorwegen · Zweden · Baltische staten