Portaal:Openbaar vervoer/Uitgelicht/9

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beneluxtrein te Roosendaal

De Beneluxtrein is de treindienst die van 29 september 1957 tot 8 december 2012 de verbinding onderhield tussen Amsterdam en Brussel. Deze dienst werd ingesteld na de elektrificatie van het grensbaanvak tussen Roosendaal en Essen. Het was een speciale samenwerking tussen de NS en de NMBS. Er waren oorspronkelijk plannen om ook naar Luxemburg te rijden, vandaar de naamgeving Benelux, maar tot exploitatie van deze route is het nooit gekomen.

De eerste Benelux-treinen werden werden gereden met het Materieel '57, een speciaal hiervoor gebouwde versie van de Nederlandse Hondekop, die geschikt waren voor zowel de Nederlandse bovenleidingspanning van 1500 volt en de Belgische bovenleidingsspanning van 3000 volt. Deze treinen hadden een donkerblauwe kleur, met een gele band aan de onderzijde.

Vanaf 1974 werden vanwege uitbreiding van de treindienst op deze lijn ook trek-duwtreinen ingezet, bestaand uit een NMBS-locomtief uit de 25.5-serie, rijtuigen Plan W en een tot stuurstandrijtuig omgebouwde Plan D. Deze trein kregen dezelfde kleurstelling.

Treindienst vanaf 1986

Sinds 1986 werden op deze lijn NS ICR-rijtuigen ingezet, getrokken of geduwd door een NMBS-locomotief reeks 11. Deze treinen kregen een speciale kleurstelling, waarin het blauw van de NS is vervangen door het NMBS-rood. Mede vanwege de revisie van het ICR-materieel waren er de laatste jaren vaak niet genoeg 'rode' rijtuigen beschikbaar, en werden er ook enkele 'gewone blauwe' NS-rijtuigen in de trein opgenomen. Inmiddels zijn de rijtuigen geschilderd in een nieuwe kleurstelling rood-rose-wit. De gebruikelijke samenstelling was een locomotief, zes rijtuigen en een stuurstandrijtuig. Voor de Beneluxtrein was geen toeslag verplicht. Vanaf 2008 werden de locomotieven vervangen door NMBS-Traxx-locomotieven van de reeks 28.

Met de komst van de HSL-Zuid/HSL-4 verdween de Beneluxtrein, deze werd op 9 december 2012 vervangen worden door de Fyra. Als gevolg van de grote problemen met deze dienst, die per 18 januari 2013 weer werd stilgelegd, zijn er vanaf 18 februari 2013 weer enkele treinen gaan rijden op een deel van de route van de oude Beneluxtrein, tussen Den Haag en Brussel. Hiervoor wordt ook weer het materieel ingezet dat hier dienst deed in 2012.