Portaal:Seksualiteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Welkom op Portaal:Seksualiteit

Seksualiteit is de benaming van verschillende gevoelens en handelingen die direct of indirect samenhangen met geslachtsorganen en daaraan verbonden genot. Sommigen gebruiken een engere definitie en zien seksualiteit als de begeerte naar en het verrichten van de geslachtsgemeenschap. Behalve voor het beleven van genot is seksualiteit van belang voor de voortplanting en voor het onderhouden van een relatie tussen personen. In de meeste culturen wordt seksualiteit niet openlijk beoefend of besproken. Seks in de openbare ruimte is in veel landen verboden. Er bestaan daarnaast talloze al dan niet op religies geïnspireerde taboes. Een wijdverbreid taboe is incest. Andere veel voorkomende taboes zijn de gelijktijdige seksuele omgang met meer dan een partner en het hebben van van geslachtsgemeenschap vóór het huwelijk. Rooms-katholieke geestelijken mogen geen geslachtsgemeenschap hebben als onderdeel van het zogenoemde celibaat. Seksualiteit is niet tot mensen beperkt: bij andere organismen wordt eveneens van seksuele voortplanting gesproken. Zeker is bovendien dat bij dieren ook genot een rol speelt.

Lees meer...


Uitgelicht
Liefde betekent de diepe genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander; soms ook voor een zaak of voorwerp.

De betekenissen die er aan gegeven worden zijn sterk cultureel en maatschappelijk geïnspireerd. Vanuit de christelijke traditie geldt dat het enerzijds - als uiterste - een zichzelf opofferende en een ander weldaden schenkende houding is (agape). Deze soort liefde richt zich op de behoeften van de ander en zoekt wat het beste voor de ander is. In dat geval laat de liefde de ander de vrije keus om die liefde te beantwoorden of niet. Dit soort liefde vraagt offers en hard werken voor hen die daar naar streven. Echter voor de weinige mensen die volledig afstand hebben gedaan van hun egoïsme is deze liefde een levende bron die geen inspanning meer vergt maar vanzelfsprekend en natuurlijk is. Anderzijds - als uiterste - kan het een egoïstische aantrekking zijn tot een persoon of voorwerp waarbij die/dat ander als eigendom wordt beschouwd en men zelfs tot gewelddadigheden en machtsmisbruik overgaat voor eigen genot.

Lees meer...


Afbeelding

Het meest gebruikte symbool voor polyamorie, het liefhebben van meerdere partners, is het hart gecombineerd met het oneindigheidsteken.


Wist je dat...

Etalage

Sodomiewetgeving in de Verenigde Staten

Sodomiewetgeving in de Verenigde Staten was tot 1962 van kracht in alle vijftig staten, en had voornamelijk tot doel seks tussen homoseksuele mannen te criminaliseren. De staat Illinois was in 1962 de eerste die haar wetgeving op dit gebied afschafte. In de daaropvolgende jaren tot 2003 volgden 26 andere staten en het District of Columbia dit voorbeeld. In negen andere staten werd de antisodomiewetgeving ongeldig verklaard door een rechtbank. Slechts in vier van de resterende veertien staten (Kansas, Missouri, Oklahoma en Texas) was geslachtsverkeer tussen mannen specifiek verboden. De overige tien verboden anale seks ongeacht geslacht.

De straf die aan sodomie verbonden werd verschilde per staat. Tot 1962 voorzag de wet in iedere staat in een langdurige gevangenisstraf. In Idaho was een levenslange gevangenisstraf mogelijk. In de tweede helft van de twintigste eeuw versoepelden veel staten hun wetgeving. De wetten werden zelden tot nooit meer in de praktijk gebracht.

Het Amerikaanse hooggerechtshof vonniste in 1986 in de zaak Bowers vs. Hardwick dat de antisodomiewet van de staat Georgia (en daarmee vergelijkbare wetten in andere staten) niet ongrondwettelijk was. Zeventien jaar later, in 2003, verklaarde het hooggerechtshof echter in de controversiële zaak Lawrence vs. Texas dat de dan nog resterende wetgeving in veertien staten in strijd was met het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet. Deze beslissing leidde de facto tot de afschaffing van de resterende sodomiewetgeving in Amerika.

Lees meer...